Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 11:14 - До Враца и Врачанската екопътека
Автор: radulov Категория: Други   
Прочетен: 6280 Коментари: 3 Гласове:
0



Ако искате да сте СРЕД ПРИРОДАТА
Врачанският Балкан е едно от най-хубавите места за краткотраен излет сред природата в близост до София. А тъкмо там се намира Врачанската екопьтека. Маршрутът по нея започва от Дома на туриста във Враца, преминава през прохода Вратцата и село Згориград. След селото по асфалтов път се достига местността Лагера, където е входа на екопътеката. Оттук екопътеката следва каньона на р. Лева и съчетава в себе си атрактивни елементи от живата и неживата природа. Шест дървени моста, множество стълби и каменни стъпала, разположени от двете страни на реката отвеждат до водопада Боров камък — 63 м. Едно наистина вълшебно място. Пътеката преминава зад водната завеса, изкачва се по стръмната скала до горната част на водопада и излиза на красива поляна. От там вдясно, по стръмна пътека, през вековна букова гора се достига шосето в м. Червения завой, от където на 30 мин. се намира хижа "Пършевица". Маршрутът е само около 3 часа, при бавен ход - максимум 4 часа.

image
Врачански Балкан - снимка от Диляна Гергова

Подробности за обектите и други маршрути вижте тук: Природен парк Врачански Балкан / Пещера "Леденика" /  Лакатнишки скали и феномен Ритлите
Алтернативни посоки:
Ако Врачанския Балкан ви е твърде познат, но сте изкушени от уникалните подземни и надземни карстови форми, ви предлагаме еднодневен маршрут или нещо като експедиция в скривалищата на земята, включваща посещение на скалните феномени Божи мост и лабиринт Пешкето между селата Лиляче и Чирен на около 15-на километра северно от Враца, в рида Веслец, както и пещерата "Понора" почти до самото село Чирен.
Ако искате да разберете повече и за града, вижте тези връзки Враца и Регионален исторически музей с галерия, където ще затвърдите познанията си за Рогозенското златно съкровище и подвига на Ботев, а можете да ги допълните и с посещение на близкия връх Околчица - лобно място на Ботев.
За пътуващите от София - можете да посетите близките Черепишки манастир или манастир Седемте престола, които са на пътя ви през Искърския пролом, където са и прословутите Лакатнишки скали и феномен Ритлите, както и пещера "Темната дупка".
А ето и нашите конкретни насоки:
Разстоянието от София до Враца е само 62 км, от Пловдив са 152 км, а от Велико Търново - 170 км. От всички тези градове има добри шосета дотук. Пътят София - Враца през Искърския пролом не е много добър, има участъци с доста дупки и кърпежи, но пък е живописен и освен това предоставя възможност за посещение на наистина уникални места.
Възможностите за нощувки са няколко. Или двете хижи в рамките на парка - Хижа "Леденика" и Хижа "Пършевица", или няколкото малки хотелчета в съмия град Враца. Но ние ви препоръчваме някои от малките семейни къщи-хотели в село Згориград. Тук наистина ще почувствате традиционното гостоприемство на хората от този край на страната и ще можете да опитате вкусни и екологично чисти продукти, да дегустирате местните вина...
Съветът ни е - обадете се предварително за резервация, ако решите да се отправите в тази посока.

Още много за туризма: www.bgizlet.com



Тагове:   екопътека,   Враца,


Гласувай:
0



1. анонимен - София -Враца по въздух е 62 км, но ...
05.05.2011 23:14
София -Враца по въздух е 62 км, но врачанското летище е в ремонт... Иначе с кола е към 120 км...
цитирай
2. radulov - Re: Прав си, разбира се, стават понякога грешки..
01.06.2011 14:13
:)
цитирай
3. radulov - Гледайте филма "Зона на пресичане" за Врачанския карст само по ТВТ
01.06.2011 14:14
Има места, които изглеждат невероятно. Човек си казва, че няма начин разкриващите се там гледки да са истински. Но все пак те съществуват. А някои ни се струват още по-мистериозни, защото са скрити. Сякаш природата е имала нещо тайно наум, когато ги е създавала... Как да стигнем до едно такова място, образувано от скала и вода, разказва документалният филм на Стоян Радулов „Зона на пресичане”. В него той и операторът Живка Петракиева стават част от екипа на Българската асоциацията по селски и екологичен туризъм. Нейните ръководители Александра Киселкова и проф. Петър Петров от Географския институт на БАН ще обиколят карстови природни забележителности като Божия мост и скален лабиринт Пешкето, северно от Враца, за да ги обединят в един общ гео-екологичен маршрут за туризъм. Филмът показва как да се стигнете до тези уникални природни красоти, като същевременно разяснява на достъпен език как точно са се образували въпроните чудатости.
Гледайте филма „Зона на пресичане” само по Телевизия Туризъм.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866373
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031