Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 11:36 - СПОМЕН ЗА ПРИСЪСТВИЕ и АБСОЛЮТНО: ЛЮБОВ - отзив от Катя Зографова
Автор: radulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1834 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2007 16:27


image
Снимка: Стоян Радулов


Една богата душевност, която съмвестява няколко различни автори в едно, е намерила своя израз! 

image

От Катя Зографова
_________________________________

Признавам, че „Абсолютно: Любов" на Стоян Радулов е книга, за която с удоволствие изразявам публично мнението си. Защото според мен тя завоюва поетическото присъствие на автора по безспорен начин!
И така, втората книга на младия поет е видимо различна от мистериалното му „Пътуване към Акаша". Очевидно Стоян Радулов бяга от самоповторението, от автоклишето. Това впрочем е една позиция на модерен поет, която заслужава подкрепата ни. Впрочем дали това е промислена творческа постановка или спонтанен израз на една човешка сложност, не е толкова важно. Резултатът е налице: една богата душевност, която съмвестява няколко личноти, различни автори в едно, е намерила своя израз!
Самият факт, че в гостоприемното пространство на галерията на Историческия музей в Панагюрище откриваме диалога между две изкуства, говори за сложна, многосъставна творческа настройка! Впрочем, би било интересно да се проследи дали някои от поетическите му мотиви се визуализират в негови фотоси и обратното - дали можем да открием фотобрази, които да кореспондират с поетически сюжети.
(За това говорят много от заглавията на фотосите - стихове на класически поети или находчиво изречени поетични метафори). Дали има дифузия на поезия и визия, на фотонаглед и словесна метафора и докъде стига тя? Може би до естетическия феномен, назован от самия автор: фотописи? Питам се още - дали двете музи на Стоян са в равнопоставени позиции или едната е предпочетена пред другата? И коя ще се окаже в изпитанията на времето любимата Муза - древната Ерато или ...модерната безименна муза на ХХ век - тази на фотографското изкуство? Всеки от нас може да направи своя сравнителен прочит и да си отговори на тези въпроси... Искам да подчертая, че лично за мен е отраден фактът на самото преливане между изкуствата в тази необичайно замислена премиера, която ни създава тъй празнично предколедно настроение... От години имам слабост към пленниците на поне две музи в българската култура. Съвсем скоро, по повод 120-годишнината на любимия ми поет Емануил Попдимитров, от архивите „изскочи" негов великолепен художествен архив и стана ясно, че освен брилянтен лирик, той е и голям художник. Но това ми архивноарско откритие ме накара да се размисля с тъга, че подобни многоталантливи личности са на свършване в оскъдната духовна панорама на нашето съвремие. Кой от вас се сеща за нещо подобно на Сирак Скитник, Николай Райнов, Гео Милев или Чудомир - забележителните писатели-художници - с днешна дата? Като че ли „чудомирите" в културата ни свършиха? Но ето, явления, макар епизодични и случващи се в така наречената „провинция", като Стоян Радулов - поета - художник на дигиталната фотография, ме обнадеждават, че енциклопедичните, универсални личности още се появяват на родната сцена. От нас зависи да ги забележим и да им се зарадваме! А не да се усъмняваме в тях по неписаната традиция и да ги урочасваме с лошите очи на прословутия български скепсис, изковал неверническата „премъдрост" за двете дини под една мишница.... Защото има и друга гледна точка - изкуства се взаимозареждат с искрите на различностите си, те си подсказват смели идеи, рушат границите помежду си и така раждат новото. А то е гаранцията, че си казал своята неповторима дума, че си открил себе си в изкуството!
Но да съсредоточа вниманието си върху книгата. На пръв поглед тя е една малка любовна стихосбирка, не така амбициозна като „Пътуване към Акаша", много по-конкретна, зрима и осезаема. И това е нейното предимство! Тъкмо тази памет за подробности, за атмосферата на малкото градче, описано тъй вкусно и детайлно, дава „тяло" на словесните фигури. А след това и полетът над малките му светове, на които поетът принадлежи и не принадлежи, е още по-висок и красив! Новите стихове на Стоян Радулов са едновременно сакрални и сетивни! Те изричат Абсолюта на любовта, но патетиката не звучи измислено, защото го правят топъл и интимен начи... Смея да твърдя, че те по някакъв начин ми напомнят стилово за култовия автор на младите четящи хора в България - за „Естествен роман" на Георги Господинов... Дано и съдбата на Стоян бъде някакво щастливо подобие на Господиновото - с преизданията на книгите му, почти безпрецедентен факт сред стагнацията на книжния пазар у нас... (Това - като едно далечно пожелание на приятелски настроената критичка). А дотогава нека всички ние да кътаме това талантливо момче и да се молим журналистическият му делник не потисне твореца у него! Макар че ако отново направим отклонение-исторически преглед на големите поетически имена, ще се убедим, че много негови колеги-вестникари са останали в паметта на нацията. Все пак има и оцелели под печатарската преса?!... Сещам се за Трифон Кунев - поетът-символист и редактор на зеленото „Земеделско знаме" - единственото опозиционно издание след 9 септември 1944 г... Той, разбира се, не е единствен и дори най-красноречив пример...
И все пак - поетът-„полировач на кристали" Стоян Радулов - сам е раним и нежен като своя двойник от тази, смея да твърдя, антологична лирическа творба. Затова нека го обичаме и го приемаме такъв, какъвто е! Колкото и да е различен от нас, които не изневеряваме (или почти не изневеряваме) на своята единствена муза.
На добър път на нашия забележително двуталантлив съгражданин и приятел!
И нека Ерато и нейно величество Фотография да бдят над него!


Още снимки от Стоян Радулов може да откриете на:
http://photo-cult.com/RADULOV



Тагове:   отзив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866289
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031