Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 10:40 - За мен по Сароян, за нещата от живота и изобщо... за "нещо, като нищо на света"
Автор: radulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 7487 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2011 03:08


Това е началото на моя блог за изкуство, литература, фотография, пътешествия, история, туризъм, политика и общество, работа, телевизия... Аз съм Стоян Радулов. Приятно ми е!

image

За мен по Сароян, за нещата от живота и изобщо... 
за "нещо, като нищо на света"


Има един писател, който е написал "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света". Това вероятно е най-честният писател на света - Сароян много добре осъзнава какво представлява и не се притеснява от това кой е, какво прави, при това - правейки го с ясното съзнание, че не трябва, а и не може да прави друго, освен да пише, и то честно. Винаги съм искал да съм като него. Но... един е Сароян и освен това - ето още какво:
Изкарвал съм пари по какъвто и до било начин, не само чрез писане. Бил съм продавач, разносвач, книжар, търговец, рекламен агент, оптик, контрольор... Е, и писач. Писал съм дописки, хроники, информации, статии, публицистични текстове, коментари, къси разкази, есета, стихове, рецензии, критики, сценарии за киното и телевизията, какви ли не официални писма, поздравителни адреси, благодарности, речи и лична кореспонденция. Доста редове, написани от мен, са били по поръчка, договор или за пари, макар и да се оказа, че много редове не ми донесоха и пукнат лев (може би защото като повечето писатели у нас и аз си нямам литературен агент, тъй като такова животно в българската културна джунгла просто липсва). Досега нито един издател не е харесвал мой разказ (Можеше да го откупи, нали!?), но пък и аз не съм показвал тези си писания на много хора. На всичко издадено и написано от мен (тук не става дума за журналистическите ми текстове и сценариите) се е налагало сам да бъда продуцент или поне съпродуцент. Хубавото е, че държа на текстовете си и не давам да ги редактират без мое знание и одобрение. Но това все пак рядко се случва.
По време на предизборни кампании съм написал хиляди редове пропаганда - включително за противникови лагери, което си е подигравка със самите тях, забавно за мен и за публиката, която умееше да прави отликите. Основното е, че от петнадесет години аз съм (смея да се нарека) български писател и редактор, който е напълно свободен и независим.
Бил съм подпомаган, добирал съм се до общо три спонсорства, но съм ги и търсил. Нищо не е дошло в живота ми на готово. Никога не съм получавал пари, свързани по какъвто и да било начин с литературни награди и премии, нито са ми предлагали стипендии от разни организации. Т.е., два пъти съм отказвал подобни предложения, защото най-малокто бяха съмнителни. Душата ми не е за продан!
Периодично затъвам до шията в дългове. Възнамерявам да се измъкна от тях или чрез писане (от десетина години се прехранвам само с него), или изобщо да не се измъкна. Нямам нито лев спестявания, нито акции или облигации, застраховки, банкови сметки, изобщо никаква собственост, която би могла да се обърне в пари, а те са полезни все пак. Е, имам един етаж от къща, но той не струва почти нищо. Принуден съм с пот на челото да си изкарвам хляба. И аз като Сароян споменавам тези неща обективно, само като факти, а не за да събудя симпатия или съжаление. И на мен те не са ми нужни.
Ако бях практичен по природа или живеех в други географски дължини, вече трябваше да съм, както се казва, финансово осигурен. Предполагам, че само по себе си това не е лошо, и нямам против да ми се случи. Но е и хубаво да знам, че трябва да работя; и да си вярвам, че мога.
С повечето пари, спечелени чрез писане, живея както мога. В природата ми е да прахосвам, не че има бог знае колко за прахосване. Имам доста дългове, но и съм раздал доста заеми - по-голямата част въобще не очаквам да се върнат. Не изпитвам неудобство, когато имам пари, но и не мога да си представя, че ще имам купища пари и ще се чудя как да се отърва от тях. Струва ми се, че единственият ми стремеж е да бъда писател, продуктивен писател, и изключителен редактор, а успехът в каквато и да било форма не ме интересува, но е добре дошъл, ако се случи. Възможността или задължението да трупам пари винаги ми се е струвало нещо страшно сложно, ако не и невъзможно. Все пак съчувствието ми към хората, които са в състояние да трупат пари, е неизчерпаемо, при все че те го правят, избягвайки данъците, впускайки се в нови и изгодни области на бизнеса, като например влогове, недвижими имоти, пране на пари, данъчни измами, понякога - разни открития, правителствени договори, финансиране на филми, индустрия или търговия. Забележителната непочтеност на такива хора винаги ме е забавлявала, дори когато аз самият съм се оказвал в лагера на измамените.
Мда....


А сега по-суховато, но и за да спомена важни за мен имена

Занимавам се с журналистика повече от много отдавна. През далечната 1997 г. попаднах в Информационна агенция "Балкан", но вече бях писал за небезизвестния в. "Ехо", а и завършил няколко семестъра журналистика при имена като Мирослав Янакиев и Йордан Ведър в Алма Матер. Всъщност съм географ, възпитаник на ГГФ в същия университет. В "Балкан" имах късмета да работя с хора като Милена Димова, Аида Паникян и Мила Георгиева, на които дължа много. 
И така... както се казва - "другото е история"... Но не е толкова просто. 
През 1998 г. в родното ми Панагюрище започна да излиза първият частен вестник "Време 2001". Запалих се по идеята, защото една от юношеските ми мечти беше да работя във вестник в родния си град. На следващата година започнах да му сътруднича, а през септември 2004 създателката на вестника Веселина Велчева ми предложи мястото на главен редактор. Веселина е много важен човек в моя път, макар че не съм й го казвал директно. Така се грижих за любимото издание до декември 2006 г., когато реших да се завърна отново в София и да опитам други неща.
Битието ми на журналист никога не ме е възпирало в интересите ми и заниманията с други дейности. През 1999/2000 г. с майка ми имахме малък магазин за книги, но не успяхме да се задържим на пазара. Работил съм същевременно като оптик (това е средната ми специалност) в завод за производство на лещи и то цели пет години. Междувременно съм работил по редица инициативи на "културния фронт" в Панагюрище. Така станах член на местния литературен клуб „Виделина”, отговорен редактор на неговия вестник „Чат-Пат”, сценарист и режисьор на предаването „Нетипично”, излъчвано по кабелна телевизия „Астра-Пан” , което реализирахме заедно с Радостина Кръстева-Гатева, автор на книгите „Пътуване към Акаша” (2000), "Абсолютно: Любов" (2005), на фотоизложбата "Спомен за присъствие" (2005), на фотоалбума "Панагюрище. Земята на Април 1876" (2006) и др. По една или друга причина мои неща бяха отпечатани във в. „Български писател”, сп. „Везни”, сп. „Читалище”, в. "Метафора", в. "Оборище", в електронната библиотека „Слово”, в различни литературни сборници и пр. Дето се вика - като шило съм, в торба не стоя. И сега - едно банално изречение, което обаче е истина. През годините съм имал хиляди публцистични публикации в местната и национална преса... А вече и десетки хиляди публикации в интернет - сайтове, блогове и при това не включвам в сметката форумите.
Всъщност за литературата, журналистиката, изобщо - за писането, ме откри моя преподавателка тъкмо в Геолого-Географския факултет. Казва се Росица Кендерова и едва ли подозира няколко реплики от нейна страна какво огромно влияние са оказали върху моята съдба. Но все едно. Странно нещо е съдбата! После върви разправяй, че всичко е случайно! Ласкави думи за написаното от мен са изразявали имена като Иван Гранитски, Цветанка Убинова, Иван Станчев, Румен Спасов и Катя Зографова (която успях да превърна в приятел! :)
И още: не е важно, но защо пък да го пропускам - носител съм на Втора награда от поетичния конкурс "Стоян Дринов" през 1997 г. за стихотворението "Червено". През 2006 г. дори ме поканиха за участие в предаването "Преди всички" в програма "Хоризонт" на Българското национално радио именно в битността ми на редактор и журналист от малък град в провинцията. 
А сега за фотографията - просто обичам да снимам. Не съм професионалист, но определено имам попадения. Можете да ги видите в рубриката МОИТЕ СНИМКИ в блогрола в дясно. Тук идва ред да спомена, че за усета във фотографията и изобразителното изкуство дължа много на художниците Цветан Панчовски и  Манол Панчовски, както и на познанството ми с много техни колеги от цялата страна.
Но най-голямата ми любов засега е телевизията. От дете обичам да гледам и продължавам в същия дух до момента. Днес обаче имам привилегията и да я правя - доколкото мога. Предаването "Нетипично", излъчвано навремето в малката местна телевизия, ми даде шанс да продължа. Този блог също ми помогна. И ето ме сега - правя документални филми и информационни клипове. При това основен герой в тях е България - страната, в която живея, където са моите корени, която харесвам и обичам безумно. Засега се излъчват по Теливизия Туризъм, на която освен автор, от 2008 г. съм и редактор... Някои са издадени и на DVD.
От всичко казано дотук , се смятам за щастливец. Е, наистина беден, но все пак щастливец. А вие как мислите?


И най-накрая статистиката

ТВОРЧЕСКИ ПРОЕКТИ: 

- АРТ ХЕПЪНИНГ - Кавадарци, Македония, Младежки център и Фондация "Отворено общество" - Македония, 2000 г., съвместно с художничката Лозена Муховска.
- ИЗДАВАНЕ на книгата "Пътуване към Акаша" – първи авторски поетичен проект на Стоян Радулов, 2000 г. Предговор: Иван Гранитски. Послеслов: Красимира Василева-М`Бай. Редактор: Боян Ангелов. Художник: Зденек Хажни, Чехия.
- ТВОРЧЕСКИ СРЕЩИ - Жребичко, България, 2004 г. и 2005 г. - хроника и фотографии.
- ДИЗАЙН И ГРАФИЧНА КОНЦЕПЦИЯ на в. "Време 2001" - Панагюрище, 2004-2006 г., на в. “Чат-пат” – издание на Литературен клуб “Виделина” – Панагюрище, на различни брошури и бюлетини.
- ОРГАНИЗИРАНЕ, ПРОИЗВОДСТВО И ИЗЛЪЧВАНЕ на ТВ-предаването “Нетипично” по КТ “Астра-Пан” - Панагюрище, 2005 г., съвместно с Радостина Кръстева-Гатева.
- ИЗДАВАНЕ на книгата "Абсолютно: Любов" – втори авторски поетичен проект на Стоян Радулов, 2005 г. Редактор: Стоян Радулов. Художник: Мария Баджикчиян.
- ИЗЛОЖБА "Спомен за присъствие", първа авторска изложба художествени фотографии на Стоян Радулов, Панагюрище, 2005 г. Куратор: Манол Панчовски.
- ИЗДАВАНЕ НА ФОТОАЛБУМ "Панагюрище. Земята на Април 1876", съставителство, дизайн и фотография на корица и книжно тяло, 2006 г. – авторски проект на Стоян Радулов, съвместно с Община Панагюрище.
- ОФОРМЛЕНИЕ на плакат за обща художествена изложба в Народното събрание, София, 2006 г.
- УЧАСТИЕ В КОНКУРС от кампанията "Различията ни събират" на Евроцентър и интернет-протала Фото-култ, 2006 г. – Финал: Участие на изложба в Чешки културен център – София, 2006 г.
- ОФОРМЛЕНИЕ на книгата "Началото и краят на света" от Димитър Дънеков, фотография, дизайн и оформление на книжно тяло и корица, Панагюрище, 2006 г.
- ПОДГОТОВКА на илюстрации за книгата "Многоликата българка" от Катя Кузмова-Зографова, София, 2006 г.
- РЕДАКЦИЯ И ОФОРМЛЕНИЕ на книгата “Любовен архив” от Катя Кузмова-Зографова, София, 2007 г., и ОРГАНИЗИРАНЕ, КУРАТОРСКО РЕШЕНИЕ И ОБРАБОТКА НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА За фотографската изложба “Любовни полуди” на Катя Зографова в Музей “Земята и хората”  11-16 май 2007 г. и  Градски исторически музей в Панагюрище - 15-22 юни 2007 г.
- ФОТОГРАФИЯ, ДИЗЙН И ОФОРМЛЕНИЕ НА КОРИЦАТА на книгата "През Джунглата на времето" (тритомна поредица) от Димитър Дънеков - ноември 2008 г.
- ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА (сценарий / съпътстващи публикации) на Дарина Дечева "Дом от камъш" - юни 2009 г.
- РАЗРАБОТКА на пълната програмна схема на Телевизия Туризъм (TBT, TVT)  - януари-юни 2010 г.

- АВТОР НА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ през 2007 г.:
"Тракийските храмове в Старосел",
"Село Жребичко. Живи въглени" (по мотиви от книгата "Началото и краят на света"),
"Възрожденските сгради на Панагюрище",
"Село Гела - Орфеевото цвете" (по мотиви от едноименната книга),
"По Кайзеровия път" (офроуд експедиция),
"Приказни истории от Боженци",
"Габровският Соколски манастир",
"От Беловидово до Златоград. Историята на едно Възраждане",
"Поднебесната империя на траките" (Перперикон, Татул, с. Бенковски),
"В Габрово и Сърцето на Балкана с... Йоана Буковска" (Участие в конкурсната програма на ІV Филмов фестивал "На Източния бряг на Европа" при V Туристически форум "Културен туризъм" Велико Търново `2008),
"До Дунав и езерото на пеликаните с... Нелина".
- АВТОР НА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ през 2008 г.:
"Село Поибрене. Завръщане в миналото" (по мотиви от разкази на Иван Радулов),
"Бъта - селото на чешитите",
"В Кавракирово... с песен на зурни",
"Моят Каменград" ( по мотиви от едноименното есе на Катя Зографова),
"Винена история от Черниче",
"Дом от сняг" (съвместно с В. Генкова),
"По следите на Първомайстора (филм за К. Фичето, по идеи на Н. Василев и Р.Петрова)",
"Молитвена броеница" (съвместно с М. Кьосева),
"Между полумесеца и кръста (българските къзълбаши - народ на кръстопът)",
"Зона на пресичане" (за карстови образувания в района Чирен-Лиляче),
"Разкази от тутраканския бряг",
"Животът по поречието на Струма",
"Никополис ад Иструм" (С номинация за награда за най-добра продукция в категория "ТВ предаване" на V Филмов фестивал "На Източния бряг на Европа" при VІ Туристически форум "Културен туризъм" Велико Търново `2009).
- АВТОР НА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ през 2009 г.:
"Покривите на София" (съвместен проект с фотографа Б. Бошнакова и театроведа Т. Тамахкярова),
"Истории от 41 / 23",
"Символът на вярата. История на Сердикийския събор",
"Сердика е моят Рим".
-АВТОР И/ ИЛИ РЕЖИСЬОР НА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ през 2010 г.
"Пътуване към оживялото Възраждане",
"Сърцето на Бялата планина",
"Слънчев ден" (рекламно-информационен, видео презентация).
-АВТОР И/ИЛИ РЕЖИСЬОР НА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ през 2011 г.
"Денят на нестинарката",
"Оброчище на две вери",
"Колекцията. Божков" (по идея на Г. Крумов)
"Старовремска жътва" (сценарий С. Мильов)
"Време за търсене. Потопът в Черно море" (в постпродукция),
"Ваяния в недрата на земята. Българските пещери" (в постпродукция).

Филмите можете да гледате в програмата на Телевизия Туризъм - Виж България!

Ако продължавате да се интересувате от мен, вижте още рубриките в БЛОГРОЛ в дясно. Там е посочено СЪДЪРЖАНИЕТО на БЛОГА с директни линкове към постингите в него. Има и препратки към любими мои блогове, както и към сайтове за новини от родното Панагюрище и любимият ми сайт за туризъм и пътешествия  BGИЗЛЕТ - http://www.bgizlet.com
Приятно четене и гледане! :)


Ако искате да ми драснете някой ред, за да си поговорим, да ме спонсорирате в някое от бъдните ми начинания или да ми предложите нова готина работа, нека е на:  stoiandulo@gmail.com




Гласувай:
1



1. анонимен - pozdravi ot VARNA. D. D. BRANDYI...
20.01.2009 21:20
pozdravi ot VARNA.D.D.BRANDYISKI
цитирай
2. radulov - ооо, привет, брат`чед!
01.02.2009 15:32
да беше оставил е-mail за връзка, ако не друго.
толкова голям проастна, а не се сещаш за такива малки нещица :)
цитирай
3. анонимен - Rosy Kenderova
13.03.2009 23:11
Radvam se za tebe. Dobre pomnia razgovorat ni. Davaj natatak. Imash podkrepata mi! Pozdravi!
цитирай
4. анонимен - BRAVO !
12.01.2011 11:35
Bravo,radvam se ,che edin panagyurec pravi tolkova mnogo za Bulgaria!
Produljavay !

Stoil K.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866299
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031