Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2007 19:20 - Феноменът Паганини - неразгаданата тайна
Автор: radulov Категория: Музика   
Прочетен: 19270 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2007 19:22


Феноменът Паганини - неразгаданата тайна
Творенията на великия маестро водели 
до... раздвояване на личността 

image

Мнозина от нас мразят цигулката от все сърце. Стържела по мозъка. Влудявала била. Но ако можехме да чуем изпълненията на великия Паганини, сигурно всички щяхме да станем почитатели на това уникално изкуство. Не случайно такива утвърдили се в други области хора на творчеството, като Тодор Колев, Ицко Финци, Слави Трифонов, Рашко Младенов и др. кътат някъде дълбоко в сърцата си любовта към този инструмент.
На пръв поглед изглежда животът на гениалния композитор и изпълнител на цигулка Паганини е изследван от всички възможни страни и ъгли. И все пак историците, антрополозите, психофизиолозите и дори научните сътрудници на специалните служби продължават да си блъскат главата над т.нар. феномен Паганини. От какво е предизвикан неочаквания интерес към музиканта, починал преди около век и половина?
На първо място този интерес е свързан с предположението, че гениалният генуезец
е притежавал свръхестествени способности.
Според психофизиолозите, ако тайната на Паганини бъде разкрита, тя значително ще разшири пределните възможности на всеки един човек. Именно това е причината с изследването на гениалността на маестрото да се заемат дори в Ленгли - централата на британските специални служби.
Паганини е композирал и сам е изпълнявал произведения, които в техническо отношение са толкова сложни, че освен от него, не могат да бъдат изсвирени от никой друг. Той използвал фантастични методи на свирене; начинът по който докосвал струните и движел лъка,
карал публиката да изпада едновременно в ужас и във възторг.
В ръцете му цигулката звучала като цял оркестър. Тя можела да плаче, да се смее, да подражава на гласа на звуците, издавани от животни, птици, хора. Някои музиковеди твърдели, че това са “евтини трикове”, други вярвали, че маестрото е “продал душата си на дявола”.
Паганини сам подхранвал интереса към личността и творчеството си, като обичал да казва, че тайната ще бъде разкрита, едва когато той напусне окончателно сцената.
Пред първия си биограф Юлиус Шотки, Паганини заявил: “Притежаването на тайната ще позволи на всеки юноша само за три години да разгърне таланта си, докато на останалте ще са необходими десет... Моята тайна, ако мога да я нарека така, може да покаже на цигуларя как да вникне в характера на инструмента... Но бъркат всички, които се опитват да открият тази тайна, основаваща се върху работата на съзнанието, върху настроиката на цигулката или върху начина на боравене с лъка.”
Какво се крие зад “работата на съзнанието”?
Според Ф. Бенати, наблюдавал работата на маестрото във Виена, изключителният талант на музиканта е предопределен от особената стойка на неговото тяло, от анатомичните му пропорции. Паганини наистина е имал асиметрично тяло - удължен десен крак, вдигнато нагоре ляво рамо и хлътнали гърди. Но това по-скоро е следствие на продължителното свирене на цигулка. Тук очевидно се крие нещо друго...
Според съвременните психофизиолози, когато музикантът бил на сцената, той като че ли се намирал в друго измерение на времето, завладян от мисълта за това, което тепърва му предстояло да изпълни, бил едновременно в настоящето и в бъдещето.
За това раздвоение на личността на твореца разказват Сергей Рахманинов, Фьодор Шаляпин, Давид Ойстрах и др. Случвали се и фалове, след като “изпълнявали” на ум цялото произведение, в реалността музикантите спирали на полуфраза, защото им се струвало, че вече са изпълнили творбата докрай. А публиката недоумявала.
Бехтерев, един от най-големите психофизиолози на ХХ-ти век, пише за
“възможността да си осигуриш не едно, 
а няколко измерения на времето”.
Известният изследовател на творчеството на Паганини, Владимир Григоров, основавайки се на този принцип, отива по-далеч. Той предполага, че гениалният цигулар е можел както да ускорява, така и да забавя т.нар. психологическо време. Възможно е. Възможно е по време на изпълненията си Паганини да е възприемал музиката забавено, а околните да са чували “нотни бури”. Не случайно музикалните критици, съвременници на Паганини, отбелязвали, че той свири в бързо темпо така, сякаш е бавно. А може би главната тайна на Паганини се крие именно в това, че гениалният творец е умеел да се разпорежда с времето както му се прииска.
Във всеки случай Паганини е оставил уникално наследство. Съвременните музиканти далеч са надхвърлили онова майсторство, до което са се добирали изпълнителите преди два века. И ако днес не можем да чуем дори автентичен запис на гениалния Паганини, то поне можем да се наслаждаваме на такива изпълнители като Найджъл Кенеди или Минчо Минчев. Както и тайничко да се надяваме, че някои от тях все пак умеят да раздвояват “психологичното си време”, само и само да можем ние, простосмъртните, да усетим божествеността на музиката.

Стоян Радулов 
_____________________________
Текстът е предназначен за в. "Време 2001"

Биографични данни: 
Николо Паганини (27.10.1782 г. - 27.05.1840 г.)
Николо Паганини ( Niccolo Paganini ) е италиански композитор, един от най-известните цигулари на своето време. Смятан от мнозина за първия виртуозен цигулар, Паганини притежава отлична интонация и прилага новаторски техники. Автор на сонати, капризи, шест концерта за цигулка, струнни квартети, акорди и други.
Николо Паганини е едно от шестте деца в семейството на докера Антонио Паганини и съпругата му Тереза Бочиардо. Според биографа Петър Лихтентал, Паганини получава уроци по свирене на мандолина от баща си, когато е на 5 години, на 7 години вече се учи да свири на цигулка, а преди да навърши 8 създава първите си композиции. Продължава обучението си при най-известните учители в родния си град Генуа като Джовани Сервето.
През 1790 композира първата си соната и за пръв път се представя пред публика. През 1795 заминава за Парма, за да продължи да учи, но преподавателите там считат, че няма на какво повече да бъде научен. Така той си налага собствен режим на подготовка като често свири по петнайсет часа на ден. През 1797 г. започва концертната си дейност, година след година тя е поредица от триумфи. От 1805 до 1808 е дворцов солист-цигулар в Лука, назначен от сестрата на Наполеон - Елиза Бачиочи. През 1809 година Паганини представя своята собствена музика и концертира из цяла Италия.
В началото на 1828 година Николо започва шест и половина годишно турне, което започва от Виена и завършва през септември 1834 в Париж. През периода от август 1828 до февруари 1831 той посещава 40 града в Германия, Чехия и Полша. Концертите във Виена, Париж и Лондон са приети с бурни овации, а турнето му през 1832 година в Англия и Шотландия го прави богат. Здравето му се влошава поради рак на ларинкса и говорните му функции отслабват. Умира в Ница на 27 май 1840 г.
От 1954 г. в Генуа се провежда Международен конкурс за цигулари, който носи неговото име. 
____________________________
Биографичната справка е взета от Уикипедия

____________________________
Какво друго можете да прочетете в блога, ще намерите тук, където е публикувано съдържанието с линкове към постовете:
http://radulov.blog.bg/viewpost.php?id=56642

_________________________________
Текстове от Стоян Радулов можете да прочетете още на:
http://bglog.net/blog/stoiandulo
Фотографии от Стоян Радулов можете да видите още на:
http://photo-cult.com/RADULOV

ЗА КОНТАКТИ: stoiandulo@gmail.com



Тагове:   неразгаданата,


Гласувай:
0



1. dadide - ***
03.04.2007 20:16
Благодаря, достави ми невероятно удоволствие да си припомня някои факти и да науча нови за този виртуозен гений.
цитирай
2. radulov - :)
04.04.2007 00:17
"На писателя му се иска написаното от него да се чете." (Уилям Сароян)
цитирай
3. анонимен - ot elka
11.04.2007 19:39
мисля,че неговия живот е бил много вълнуващ , но накрая завършва с ужасна смърт!!!!!!
цитирай
4. анонимен - bonanza
11.04.2007 19:42
наистина трагична смърт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
5. анонимен - китариста
02.08.2010 15:03
[радулов ти ли ми изтри мнението
цитирай
6. анонимен - vOjynfLq
25.05.2011 05:32
That's not just the best aswner. It's the bestest answer!
цитирай
7. анонимен - ApnCxaYogypZlKL
25.05.2011 07:42
IJWTS wow! Why can't I think of tghins like that?
цитирай
8. анонимен - FqTjCtyF
25.05.2011 12:02
This forum ndeeed shaking up and youВ’ve just done that. Great post!
цитирай
9. анонимен - ODpqPELYSV
25.05.2011 14:03
Now thatВ’s sublte! Great to hear from you.
цитирай
10. анонимен - vCIebFXVAWqaTEqwjBh
25.05.2011 14:47
z1lCHL <a href="http://mmvqnciwtyih.com/">mmvqnciwtyih</a>
цитирай
11. анонимен - pNWKYxVNFgzOO
25.05.2011 15:16
cZRbu6 <a href="http://tfqtyokqzalz.com/">tfqtyokqzalz</a>
цитирай
12. анонимен - pjPjmnva
26.05.2011 13:20
6BHMaK <a href="http://jncfmwvekvjg.com/">jncfmwvekvjg</a>
цитирай
13. анонимен - hMGLxDhKTahwzmYyn
26.05.2011 13:32
cYTt3q <a href="http://ubjhvdncgbvc.com/">ubjhvdncgbvc</a>
цитирай
14. анонимен - wnCICqEZ
26.05.2011 18:09
hGUkvv , [url=http://ugczhifkudvd.com/]ugczhifkudvd[/url], [link=http://gscgkvhzoxax.com/]gscgkvhzoxax[/link], http://vachysjzcqbd.com/
цитирай
15. анонимен - tAYrAoNSPhDWh
26.05.2011 18:35
vkrLxk , [url=http://xzklbwaiaoaf.com/]xzklbwaiaoaf[/url], [link=http://cihbdmzjqlgl.com/]cihbdmzjqlgl[/link], http://epfgemejudhi.com/
цитирай
16. анонимен - zjDAlwmeC
26.05.2011 18:42
8JeOSm , [url=http://kpynixwymihy.com/]kpynixwymihy[/url], [link=http://sucglkisyrvj.com/]sucglkisyrvj[/link], http://obnesavzhyfs.com/
цитирай
17. анонимен - eXyMMCZelQnRoESunF
26.05.2011 19:00
MRohUO , [url=http://mxqgdlxohqnh.com/]mxqgdlxohqnh[/url], [link=http://flrlazyvtipz.com/]flrlazyvtipz[/link], http://sgmjjwhaogfi.com/
цитирай
18. анонимен - prUHcrMumzSIZavYQ
28.05.2011 16:34
t8MKwd <a href="http://hpmmapmbfbha.com/">hpmmapmbfbha</a>
цитирай
19. анонимен - mIXNDoSrQdyL
28.05.2011 16:58
7qIALY <a href="http://gnmhjqqldaia.com/">gnmhjqqldaia</a>
цитирай
20. анонимен - ZEqVakNckGAOWa
28.05.2011 17:00
ZbvM5s <a href="http://oetwmymwjfky.com/">oetwmymwjfky</a>
цитирай
21. анонимен - miTBkRoMEqStskI
28.05.2011 17:39
fhEyuh <a href="http://szkdxakdnsxw.com/">szkdxakdnsxw</a>
цитирай
22. анонимен - FhaXihoZoqO
31.05.2011 19:07
AnfJeS , [url=http://zhvweszcdiob.com/]zhvweszcdiob[/url], [link=http://copswzzfpkrq.com/]copswzzfpkrq[/link], http://yxnmjsgdgzer.com/
цитирай
23. анонимен - uMbiFEJEEnaEOP
31.05.2011 19:43
xXry9E , [url=http://dhkmmsgzznvq.com/]dhkmmsgzznvq[/url], [link=http://vfiztloowiol.com/]vfiztloowiol[/link], http://amdcqtmusdzl.com/
цитирай
24. анонимен - LnZcUGbn
31.05.2011 20:14
mRuHHc , [url=http://lsdchdgxdpfl.com/]lsdchdgxdpfl[/url], [link=http://awawzsircysp.com/]awawzsircysp[/link], http://huzdqpyioujl.com/
цитирай
25. анонимен - dlKtrSPCAhrGPUECQN
31.05.2011 20:24
WtP8Dv , [url=http://scasvxkcjbar.com/]scasvxkcjbar[/url], [link=http://ixsnlvaiptsx.com/]ixsnlvaiptsx[/link], http://zridaizivhrn.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866344
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031