Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 21:43 - Тракийскиите храмове край Старосел: истории, легенди и още нещо...
Автор: radulov Категория: Туризъм   
Прочетен: 16471 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2007 00:42


image
Снимка: Георги Китов

Старосел - средище на траките 

От Стоян Радулов
_______________

Нищо не започва от нас и с нас няма да свърши. Неминуемо е човек да не си припомни това, виждайки за миг тракийските храмове край Старосел. А при липсата на достатъчно ясни обяснения за предназначението им и съществуването им точно тук, естествено е да се сети за знаменитата фраза на поета Иван Динков, че "всяко творческо наследство е свързано с лъжливи сведения и произволни обяснения".
Ето защо няма да преразказваме с големи подробности историята на това място. Ще ти нахвърляме само едрите щрихи от нашите впечатления. Като ще те посъветваме да отидеш до там и сам да почувстваш неизбежния ход на епохите, когато други преди теб са почитали не Исус или Мохамед, а Бендида и Дионис.
И една последна препоръка: след като си платиш входа от 4 лв., си купи от туристическите книжки - в тях срещу скромна сума подробно са описани находките и тълкуванията на археолога Георги Китов. При късмет в с. Старосел може да намериш в отделна брошура и тракийските предания и легенди, преразказани от Ненко Берберов. Ако си запален по тракологията, то разбираемо е, че вече си се запознал с монографийте на Хр. Данов, Ал. Фол, Ив. Маразов, Зл. Гочева и др.
Тракия - небесна твърд
image
Снимка: Интернет

Финикийците са наричали нашата вълшебна земя Ракхива - небесна твърд. Голямата история на тракийските култови комплекси в Старосел започва по времето на войните между перси и гърци. Пръв Терес, владетел на едно от племената на Одрисите, забелязал персийската заплаха от юг и обединил тракийските племена в единна държава. Така той опровергал бащата на историята Херодот, който записал преди 2500 г.: "Тракийската народност е след индийската най-многобройна в света. Ако тя би била единна и би се управлявала само от един владетел, тя би била непобедима и според мен най-могъща от всички народи, които съществуват. Тъй като това обаче е невъзможно и няма да бъде постигнато от тях, те са слаби.". Преданието разказва, че Терес живял 90 години. Персийската заплаха отпаднала, но тракийската държава се запазила. Неин трети пореден владетел станал великият Ситалк. Той затвърдил държавността и бил първият владетел, който накарал гърците от Атина и полисите да признаят траките за равностойни в политическо, военно и културно отношение. Ситалк обаче знаел колко трудно било местинте династии да се държат в покорство и имал за цел да запази едниството им и след съмртта си. Той лично се явил пред прочутата жрица на Дионис. Посрещането му в Старосел било като на жив бог.
Жрицата му казала: "Построй храм
на бога там, където се спъне конят ти за пръв път". Какъв храм, като наоколо било пълно с могили и мавзолеи, със светилища и свещени местности? На кой бог? Та нали траките почитали много богове! И като капак конят му се спънал точно когато царската процесия минавала покрай Дионисовата свещена гора, точно под могилата, под която лежало разчлененото тяло на младия последовател на Залмоксис. И лешил Ситалк - той е живият бог. След три дни му довели майстора Долон, работил като роб на строежите на Перикъл в Гърция. Сам той участвал в построяването на храма на Атина Палада, с очите си бил виждал Фидий. 
image
Храмът с колонадата
Снимки: Георги Китов
Златен пръстен от Пейчова могила, датиран към ІV в. пр. н. е.
image

image
Храмът с колонадата днес е покрит и охраняем. Снимка: Стоян Радулов

Задачата му била за една година да построи храм невиждан и нечуван от траките дотогава. И Долон приел работата присърце, защото бил виждал не само Партенона, но и гробницата на прочутия Артрей, Лъвската порта на Микена и циклопските градежи на Тиринт. След година майсторът надминал и най-свещените мечти на Ситалк. Храмът имал всичко - и голяма площадка за погребалните ритуали и три стълбища за церемониите, 
image
Ритуалното стълбище с поставките за каменните лъвове - откраднати от иманярите. Снимка: Георги Китов

но най-поразителна била голямата кръгла зала с десетте дорийски полуколони, която била с толкова гладки стени, че и най-слабият шепот звучал като светотатство. Там в средата бил изваян олтарът. След няколко месеца в сражение на север Ситалк паднал убит. Погребалната церемония с тържества и състезания се помнела поколения в Тракия. 
image
Квадрите от крепидата са застопорени с оловни скоби, получени след отливане. Те са били и причината могилата да бъде разкрита от металотърсачите и разкопана от иманярите.
Снимки: Стоян Радулов

Това, разбира се, е легенда, която квадрите от крепидата (външната стена, висока до 5 м на места) сякаш разказват сами.
Четиньова могила, скрила в себе си храма на Ситалк, е разровена за пръв път от иманяри през 1999 г. На 4.03.2000 г. е посетена за пръв път от Г. Китов и веднага започват разкопките, но каменните статуи на лъвовете на входа са откраднати. Местността наоколо е обсипана с могили. Още пез 1926 г. под Рошава могила е открита гробница-храм, датирана към ІV в.пр.Хр. Пет столетия по-късно в друга могила е погребан тракийски воин на римска служба. От същото време е и некрополът Градът на мъртвите от над 250 могили между селата Красново и Кръстевич. Но много от светилищата, предполагаемите селища и градски центрове предстои да бъдат проучвани и тепърва се очаква да предоставят нови сведения за величието на траките. 

image
Входът към вътрешната част на основния храм. Орнаментите по ръба на вратата са същите като от амфората на Панагюрското златно съкровище.

image
Част от вътрешната погребална зала в централния храм на Четиньова могила - идеална геометрия, съвършено строителство.

image
Мястото на жертвеника пред могилата с царския гроб под него.
Снимки: Стоян Радулов


Тракийски могили

Ще крача в полето,
ще тичам в гората,
додето сърцето ми каже "Запри!".
И като гълъб от китните букови клони
ще гледам как от земята
тракийската тайна струи.
И тихо ще падна в молитва интимна
пред всяка могила, разкрила
антични загатки за минало време
и за надежди разтворила верни врати.
...Ще крача, ще ходя възторжен,
свободен сред родните древни земи.

Стихове: Андрей Каменградов

Маршрут:
Тракийски култов комплекс "Старосел"
На около 38 км източно от Панагюрище, на 3 км северно от с. Старосел. Пътуване от Панагюрище или от Хисар с лек автомобил - близо час. 

Настоящия текст е публикуван в приложението "Свободно" №5 на в. "Време 2001" от 2004 г.

Още текстове и поезия от Стоян Радулов можете да откриете на:
http://bglog.net/blog/stoiandulo
както и на:
www.slovo.bg 

Други журналистически текстове от Стоян Радулов можете да откриете на: http://charanandi.blog.bg/ - официалният блог на в. "Време 2001"

Още снимки от Стоян Радулов ще откриете на:
http://photo-cult.com/RADULOV


Тагове:   Старосел,   още,   край,


Гласувай:
1



1. анонимен - YQXroHrLnFFrZCZxTD
24.05.2011 21:34
ThatВ’s raelly shrewd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
2. анонимен - JOZCiSgmvB
25.05.2011 13:49
h4jgIF <a href="http://kwdnffbqihoc.com/">kwdnffbqihoc</a>
цитирай
3. анонимен - TviNgwhYVydsCPH
25.05.2011 19:27
VnJC7w , [url=http://ifrbovhplbho.com/]ifrbovhplbho[/url], [link=http://nkzrubpqwlli.com/]nkzrubpqwlli[/link], http://fllvburiypfn.com/
цитирай
4. анонимен - gmbiJxgdTnvIWyR
28.05.2011 13:56
uSu95T <a href="http://kizmbouoiavk.com/">kizmbouoiavk</a>
цитирай
5. анонимен - movlCxMopja
31.05.2011 17:52
HEUHPG , [url=http://bzcjqzwpqtoi.com/]bzcjqzwpqtoi[/url], [link=http://thgxkhohanje.com/]thgxkhohanje[/link], http://zlwaqynbadkp.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866255
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031