Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2007 14:52 - Панагюрското златно съкровище: теорията за местния му произход
Автор: radulov Категория: Туризъм   
Прочетен: 18036 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 18.06.2007 11:10


Новата теория на д-р Георги Китов, който смята, че съдовете са с местен произход, дело на тракийски майстори

“Неспокойни и тайнствени траки, изтънчени гърци, завоеватели македонци, варвари перси – цял един свят излиза от земята като някакво шествие около шестте килограма злато от Панагюрище” пише френският археолог Анри-Пол Ейду за мистерията на Панагюрското съкровище. А в екзалтираните му думи се крие и ключа към съдбата на Панагюрския край, събрала в себе си съдбата на българската земя, с нейното богато и древно минало. 
image
Панагюрското златно съкровище е регистрирано от ЮНЕСКО като световен уникат – произведение на античното ювелирно изкуство.
Компютърна графика. Архив: в. "Време 2001"

Вратите на времето: Златото от Панагюрище

От Стоян Радулов
_______________

Отскоро вниманието към Панагюрското златно съкровище отново е голямо: в Пловдив подариха при посещението на папа Йоан Панел ІІ копие на един от ритоните; "Нешънъл Джиографик" публикува голямата статия "Българската треска за злато", съкровището триумфално обикаля по света вече второ десетилетие... На всичкото отгоре Панагюрското злато все още поставя въпроси с възможни нееднозначни отговори, на които десетки учени се мъчат да отговорят, което естествено подсилва неговата тайнственост. Един от последните, който се опита да разбули магичната тайна и произхода на златото е д-р Георги Китов, откривател на тракийския храм край Старосел, но преди това и на храма в Жаба Могила край Стрелча. 
image
Археологът Георги Китов. 
Снимка: Кенет Гарет, сп. "Нешънъл Джиографик"

Необходимо е да припомним само, че съкровището се състои от 9 съда, тежи общо 6,164 кг и е отнесено към ІV в. пр.н.е. Открито е от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови в местността Мерул край Панагюрище на 8 декември 1949 г. Съдовете са амфора-ритон, седем ритона –един с форма на овнешка глава, два с глави на елени, един с тяло на козел, три с форма на женски глави, и от една фиала (съдът с негърските глави) – най-голямата откривана изобщо.
Всички изследователи подозират, че сервизът е непълен, включително и Китов. Според него предположението се подхранва от сакралното значение на числото три в тракийската религия и утвърждаващото се през последните години становище, че тракийските съкровища не са били обикновени трезори, а дарове на земните и слънчевите богове и са били заравяни в земята на два дяла.
Разглеждайки орнаментите по амфората-ритон Китов стига до композицията около вратата – прецизно изработена. Страните и покривната плоча на входа имат пластични орнаменти, които дотолкова наподобяват украсата на Стрелчанската гробница, че той стига до предположението: художникът е имал предвид именно нея или друга подобна. Още повече, че през пролетта на 2000 г. Китов открива храма край Старосел, по чиито входове намира подобни орнаменти. 
image
Четиньова могила край с. Старосел, където е открит тракийският храм. Снимка: Георги Китов

image
Входовете на храма в Старосел имат същите орнаменти като тези на вратата, изобразена върху амфората-ритон от Панагюрското златно съкровище. 
Снимки на входовете: Стоян Радулов
Снимка на амфората: Кенет Гарет, сп. "Нешънъл Джиографик"

Археологът счита още, че сцените по амфората са свързани с тракийски погребален ритуал на обожествен по-късно владетел. В сцената с погребалното угощение от Казанлъшката гробница жени също свирят на флейти, както и мъжът до вратата от амфората, е другият довод на Китов. Ако се докажат предположенията за местния произход на съда, основанията за което растат, авторитетът на тракийската художествена традиция ще бъде затвърден.
Множеството непроучени още тракийски селища и стотиците могили говорят, че в района трябва да се търси важен политически и културен център. В бурята на честите нашествия и на постоянно сменящите се заселници през ІV-VІ в. оцеляват предимно градските центрове на траките по Черноморието и на юг от Стара планина. Това е благодарение и на защитата от Византия, която смята Тракия за важна своя провинция.
Само така може да се обясни откриването на съкровището тук. Както и богатата находка от златни и сребърни украси и бронзови съдове в местността Мрамор край Панагюрище от V-ІV в. пр.н.е., подмогилните храмове край Стрелча и др. Прави впечатление стиловото единство на групата предмети от Панагюрския край. 
image
Карта: "Глобал Агро" ЕООД

Украсите от Мрамор и златният нагръдник от Стрелча са единствените засега от Тракия, които са с двоен перлов низ по перифериите си. Нагръдника, според Китов, е изработен в близко разположено ателие, заради един издатък, който се отчупва веднага при откриването. Предпоставка за съществуването на тракийско художествено ателие тук е наличието на експлоатирани в древността рудни находища. Китов твърди още, че Панагюрското съкровище не само е произведено в Тракия, но е и дело на тракийски майстори. То легитимира траките като носители на високохудожествени творчески и техничесдки традиции.
И днес музейното осветление щом разпръсне електричество по рога на елени, освети лицата на хора, придошли от далечни векове, трепват драпериите на одеждите им, сякаш ще отворят устни женските глави и ще промълвят на своя език тайната, крита повече от две хилядолетия. 
Тайната на приказката за далечината на корените ни и провиденцията на бъдността.

Златото и мистиката: 
То предпазва, понеже черпи сила от задгробния свят

Златото е възприемано като символ на светлината в българската митология – оттук и връзката му с Огъня и Слънцето. Не случайно царят на Атина Тезей е в борба с маратонския бик върху единия от ритоните от Панагюрското златно съкровище. Според легендата Тезей го укротил и поднесъл в жертва на Аполон – богът на Слънцето и покровител на Музите. 
Златото е още символ на безсмъртието и вечността. Свързва се и със света на мъртвите – а чрез него с плодородието. Панагюрското съкровище е с култово-религиозен характер, според Георги Китов, което върви успоредно със семантичната натовареност на златото в българските митове. Към силата на златото митовете прибавят и предпазното му действие, обвързано със задгробния свят. А съкровището е открито в район, обсипан със стотици могили, които още крият неподозирани тайни и непознати произведения на изкуството. Мистики, тайни и загадки…
Иначе златото (aurum) е химичен елемент от І група на периодичната система на Менделеев с температура на топене 1063 градуца по Целзий. Днес някои златни съединения се използват дори в медицината за приготвяне на лечебни препарати, като например изотопът Аu от 198 валенция.

Княз Кубрат Панагюрски зърва златото 
за пръв път в Женева

“Когато бях на 14 г. видях Панагюрското съкровище в Женева за пръв път и от тогава с вълнение очаквах да се срещнем с града, чието име с гордост нося и с неговите хора”, бяха първите думи на Кубрат Панагюрски, при официалното му посрещане на панагюрска земя. Той бил заведен от баща си да види златото. По това време съкровището е част от уникалната изложба “Тракийско изкуство и култура по българските земи”, а Женева е 22-рия град, в който тя гостува за последните 8 години. Изложбата е инициирана от и събрана под вещото ръководство на Людмила Живкова. Тя предизвиква сензация сред световната културна общественост. На Запад академици, финансисти и учени се питат: “По какъв начин България е успяла да събере, да организира и експонира такава грандиозна по своята трудност и значимост изложба, с каквато богати западни страни на старата култура не дръзват да се наемат?”. Изложбата обикаля мегалополисите от Париж и Виена, през Хавана, Ню Йорк и Мексико, до Токио и Делхи. От тогава златото е излагано в десетки други изложби по цял свят. Сега, когато не пътува, Панагюрското златно съкровище се намира в постоянната експозиция на НИМ в Дом №2 на резиденция “Бояна”.
__________________________________
Текстът е публикуван във в. "Време 2001". *Използвани са: 1. Албум “Панагюрското съкровище” с автори д-р Г. Китов и Ат. Атанасов (2000); 2. Енциклопедичен речник “Българска митология” от Анани Стойнев (1994); 3. “Кратка българска енциклопедия” (1969); 4.Архивни снимки на в. “Време 2001” и обнародван илюстративен материал на д-р Г. Китов и сп. "Нешънъл Джиографик"

За тракийските храмове край Старосел можете да прочетете още на:
http://radulov.blog.bg/viewpost.php?id=54180
За тракийските находки край Стрелча - Жаба могила и терзисът, четете на:
http://radulov.blog.bg/viewpost.php?id=55381
За средновековната крепост "Красен" край Панагюрище четете на:
http://radulov.blog.bg/viewpost.php?id=54165

Още текстове и поезия от Стоян Радулов можете да откриете на:
http://bglog.net/blog/stoiandulo както и на: www.slovo.bg 
Журналистически текстове от Стоян Радулов можете да откриете на: http://charanandi.blog.bg/ - официалният блог на в. "Време 2001"
Още снимки от Стоян Радулов ще откриете на:
http://photo-cult.com/RADULOV

За контакти:
stoiandulo@gmail.com


Тагове:   МУ,   съкровище,   местния,


Гласувай:
0



1. анонимен - panagursko zlatno s1krovi6te
13.04.2007 13:47
svalete referati smilete se nad nem pls pls
цитирай
2. анонимен - png s1krovi6te
12.11.2009 20:32
az pravq prezentaciq za png s1krovi6te i sam ot obori6te to4no do png i mi ne e mn interestno tuk za6toto znam vsi4ko tova
цитирай
3. анонимен - drmCiMFFeTQMnjpDVKP
25.05.2011 02:20
And I thought I was the sesnilbe one. Thanks for setting me straight.
цитирай
4. анонимен - bDxoCvAmSPqgrK
25.05.2011 03:10
It's sopoky how clever some ppl are. Thanks!
цитирай
5. анонимен - rvQKqQMN
25.05.2011 15:23
5UlHQN <a href="http://jkhuvyyvcufg.com/">jkhuvyyvcufg</a>
цитирай
6. анонимен - YWujElBdzeoEhhp
25.05.2011 15:34
K7iHXN <a href="http://xyvqieqhepgy.com/">xyvqieqhepgy</a>
цитирай
7. анонимен - YlOkBoykcVDoO
25.05.2011 19:22
EAPwSa , [url=http://ifdknzovwgil.com/]ifdknzovwgil[/url], [link=http://xhqeqnpyjedq.com/]xhqeqnpyjedq[/link], http://bnlrrjrdkggn.com/
цитирай
8. анонимен - zTiZVcZGSfAoG
25.05.2011 20:06
8OEIsr , [url=http://jmvlaxxuputw.com/]jmvlaxxuputw[/url], [link=http://kcbsnpvsnudd.com/]kcbsnpvsnudd[/link], http://lbndhanlpztv.com/
цитирай
9. анонимен - KTmXRPxucD
28.05.2011 16:32
v3a6BR <a href="http://hsppfimwzzwu.com/">hsppfimwzzwu</a>
цитирай
10. анонимен - SpLKzlelphFgPMD
28.05.2011 16:35
C6h8Jl <a href="http://mzuiofayocrn.com/">mzuiofayocrn</a>
цитирай
11. анонимен - fTbNKioUdagmuoblsfO
31.05.2011 19:11
qkaHIF , [url=http://drlgrnjbkzil.com/]drlgrnjbkzil[/url], [link=http://ywsqtwpcpecv.com/]ywsqtwpcpecv[/link], http://jupmxtgxhyyl.com/
цитирай
12. анонимен - XcUquxnGunxGTw
31.05.2011 19:22
MUhHAJ , [url=http://wamvxvglyqxv.com/]wamvxvglyqxv[/url], [link=http://equuceanrkhm.com/]equuceanrkhm[/link], http://lypjmdjkwuqa.com/
цитирай
13. balkan1 - Местен произхад
07.12.2011 04:26
Аз също съм на мнение че съкровищата са с местен произход и даже че са си на предците ни - БЪЛГАРСКИ.
Артефактите от храмовете и техните орнаменти са символи от системата на Българският календар, а в Източна могила край Караново даже има и датировка - котка с рибя опашка - година БАРС в цикъл ВОДА -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866302
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031