Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 11:11 - До Кюстендил заради една Кюстендилска пролет
Автор: radulov Категория: Туризъм   
Прочетен: 3984 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2010 11:17


Ако искате да си спретнете СЕМЕЙНО ГРАДСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ или ЕКСКУРЗИЯ С АВТОМОБИЛ
Това е една от туристически дестинации в България с особено интересни възможности за посещения, разходки и излети. Кюстендил- едно от почти непознатите за повечето българи места за градски екскурзии. Може би, защото е толкова на запад и така закътан в Краището, че на всички им се струва почти безкрайно далече.
Основания:  1. Ще начите защо в Кюстендил има мост с голи женски фигури, държащи автомати и пушки. 2. Жената е в центъра на експозицията и на Владимир Димитров-Майстора - може би най-известният ни художник, чиято галерия се намира тъкмо в този град. И... 3. Ако се интересувате, ще видите как на 20 март (събота) в центъра на града, на площад "Велбъжд" се провежда традиционния избор на Мис "Кюстендилска пролет". Тази година участничките са 13 (вижте снимката). Това е част от празненствата на града, които на 21-ви продължават със събор на местността Хисарлъка. 
Каквото друго трябва да знаете за Кюстендил, ще го научите, като проследите бързите връзки :) А иначе - това е град с 8-хилядолетна история (!!!), както ще прочетете в сайта на общината. В миналото бил известен като градът на императорите, градът на деспот Константин, градът на хамамите, “които докарвали всякакви облаги за тялото”, градът на  Ильо войвода и Румена войвода (за всичко това ще се убедите в Регионален исторически музей – Кюстендил), днес е познат като градът на ябълките, градът на художниците, градът под хълма Хисарлъка и градът... на хубавите жени.

image
Бидейки там, ще усетите, че това наистина е странно място. Но кюстендилци са прави в едно - градът им има неподправен уют, очарователна природа ( Връх Руен и планина Осогово ) и културно-историческото богатство. А за кюстендилското гостоприемство ще трябва да се убедите сами. Каквото и да ви разправяме, все ще са само думи.
Разстояния - От София дотук са само 68 км, от Пловдив са 170, а от Плевен километрите са 201. Можете да пътувате и с автобус - вижте контакти на автогарите тук  Автогарите в страната, както и с влак от София през Перник  и Земен . А ето и повече за железопътните гари в страната.
Възможностите за нощувки са следните - няколко по-големи хотела в Кюстендил, както и няколко семейни къщи, има дори хостели и стаи под наем. Но можете да отседнете и в някое малко хотелче в съседното село Невестино, тъкмо ще научите историята на наистина уникалния Кадин мост. Но ние ви препоръчваме да отидете до планина Осогово (по прилично асфалтово шосе), където се намира планинският курорт и ски-зона Осогово.
Допълнения към маршрута. Ако сте изкушени от природата или сте любители на кратките екскурзии, по пътя от Перник за Кюстендил се отбиите и вижте малкия град Земен , както и прословутия Земенски манастир "Св. Йоан Богослов". Под Кюстендил (отбивката при Невестино), по пътя за Благоевград  пък се намира друго светилище на българската църква - Бобошевски манастир . Да не забравяме, че в Кюстендилска област е и Рилския манастир с Природен парк Рилски манастир околовръст.

Още много за туризма: www.bgizlet.com



Тагове:   кюстендил,


Гласувай:
1



1. innamorata - Поздравления!
16.03.2010 22:51
Много харесвам Кюстендил. Все пак имам корени от околността. Всяка година го посешавам също и Невестино, защото там имам роднини. Просто обожавам този край!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 870035
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930