Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 12:01 - Древна Сердика възкръсва в ларгото и при метростанция "Света Неделя"
Автор: radulov Категория: Туризъм   
Прочетен: 8612 Коментари: 4 Гласове:
2



Части от древна Сердика ще възкръснат в центъра на София. Хората ще могат да пият кафе и да вечерят в кокетни заведения, вплетени между руините. Всичко това е част от античния комплекс "Сердика", който се подготвя под терена между сградите на Министерския съвет и Президентството, като част от него е и бъдещата метростанция "Света Неделя". При нейния строеж са открити много археологически находки от древността до късното Средновековие, които се очаква да привлекат хиляди туристи. Идеята е след завършването на комплекса българската столица да се нареди до градове като Рим и Атина. Комплексът се реализира съвместно със Столична община, Министерство на културата и „Метрополитен”. Към момента „Метрополитен – София” инвестира 71 хил. лв. в разкопки.
image
Уникалното е, че София съществува от няколко хиляди години, но центърът й винаги е бил на едно и също място. Това е тъкмо Ларгото – пространството между сградите на Президентството, Правителството и бившия Партиен дом. Срещу тях е новият символ на града - статуята на София, дело на скулптора Георги Чапкънов. На това място е бил и дворецът на император Константин. В 4-ти век той е заемал цял квартал от града, известен като Константиновия. Бил разположен  между днешните улици „Калоян“, „Позитано“, „Леге“ и южно от Президентството.
В София са открити и други сгради от най-дълбоката й история. Императорските терми са под самата Ротонда. В страничните отделения все още личат устройствата, които били използвани или за отопление с топъл въздух (хипокауст), или за вентилация на обширните помещения. Впрочем горещия минерален извор на Сердика бил каптиран още през 2-ри век.
image
Под църквата „Света Неделя” пък са руините на огромния сердикийски преториум (на скицата отгоре)- сградата на тогавашната областна управа, когато градът бил превърнат в център на провинция Вътрешна Дакия.
Под хотел „Шератон” са разкрити части от градския съвет – булевтериона. От другата страна на улицата при строежа на сградата на "Булбанк" са намерени фрагменти на четиридесет и две натрошени статуи на Аполон, Дионис, Афродита и други антични божества. Там вероятно е имало храм, посветен на Атина и Херакъл - богове, особено почитани от римските войници.
От онова време са открити още руини на храмове, жилищни сгради, обществени сгради и некропол (древен гробищен парк). Което доказва, че Сердика е бил един от най-големите и добре устроени градове в Източните римски провинции.
Сред новите археологическите находки при строежа на метрото от 2010 г. са и две църкви. По-малката е вероятно от XIV век. Предполага се, че в нея има ценни стенописи. В двуро на другата има гробище, а самата тя е била действаща през XVII-XIX век, но може да се окаже, че е построена още през XIII столетие, според археолога  Марио Иванов.
В изграждащия се античен комплекс "Сердика", който ще съчетае сградите и улиците от античността с модерните комуникационни съоръжеия на централна София, ще има две нива - подземно и надземно. Освен това стъклен купол ще покрива част от "Сердика". Той ще в зоната на ларгото и ще е с размери 22 на 65 метра. Това ще позволява панорамна гледка над разкритите древни градове под София, а и ще се осигурява естествена светлина през деня.
Предвижда се част от пешеходната зона под земята да следва направлението на древните римски улици, част от които и сега се виждат в двора на Президенството и в подлеза под Министерски съвет. Тръгвайки за работа с метрото, столичани ще минават и край изложените в подземната станция уникални находки, някои от които са още от античността. Там е разкрита и стена от времето на османското владичество.
Огромен интерес ще предизвикат и останките от древни жилища. Те са били с правоъгълна форма с двор по средата, а отстрани са били обградени с колони и сводове. Вероятно са строени през IV-VI век, но са били обитаеми и през Средновековието.
Първият етап от изграждането на комплекса, или зоната между Булбанк и пл. "Независимост", се предвижда да завърши до идната есен, е заявила кметът на София Йорданка Фандъкова, посещавайки мястото. Строителството между Министерския съвет и Президентството пък се очаква да приключи до 2012 г. За изпълнението на проекта са педвидени около 20 млн. лв., които ще бъдат осигурени и по програми на ЕС.
Комплексът ще е върху 16,5 декара и ще е от три части. Първата обхваща площад "Независимост" и ларгото, втората - терена при ЦУМ и "Мария Луиза", а третата - подлеза между "Шератон" и ЦУМ. Все още обаче тези планове са условни, защото не са окончателно разкрити и датирани всички находки, е обяснил архитект Славей Гълъбов. Основната част от изкопите са на ръка, за да се запазят старините.
Археолозите са обнадеждени, че ще бъдат намерени още много старини по време на строежа на метростанцията при "Света Неделя". Находки и от други места в столицата ще бъдат поставени и в откритото пространство между бул. "Мария Луиза" и западната фасада на ЦУМ. Такива ще има и в подлеза под "Мария Луиза". Между подземната и откритата зона на комплекса пък ще има стълби и тераси, които ще осигуряват преминаването от едното ниво на другото.
След 2012 г. може да се изготви и проект за разширяване на античния град до църквата "Св. Неделя" и към Западната порта на Сердика на бул. "Дондуков", където при строеж на хотел бе открит и големия античен театър "Арена ди Сердика". Идеята е да се създаде втори център на града под формата на уникален подземен археологически музей.
Междувременно стана ясно, че Проектът за подземния античен град "Сердика" под Ларгото на София ще кандидатства да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО веднага след като бъде завършен първият му етап през есента. Това е заявил заместник-министърът на културата Тодор Чобанов, след като заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова са нпаравили оглед на ценните разкопки около метростанция "Сердика". Според Чобанов с него столицата ще се сдобие с уникален архитектурен шедьовър който съчетава модерно виждане и археология в самия център на града.
Подготви Стоян Иванов

Още материали за туризъм в България можете да видите тук: www.bgizlet.com
 

Бързи връзки:
София
Национален исторически музей - София / Боянска църква - София
Храм-паметник "Св. Александър Невски" / Базилика "Света София"
Археологически музей с институт при БАН - София
Средновековна крепост "Урвич"
Ротондата , Храм "Света Неделя"
Приключение върху заледения Боянски водопад




Гласувай:
2



1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
23.03.2010 21:42
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. radulov - До Джулия
24.03.2010 14:53
Привет, не знам как да ви дам такова разрешение, а и не разбирам (честно казано) молбата Ви. Има някои нови функции в блоговете, с които не съм добре запознат... Като например тези "Вълни"!!!! Ако става дума за нещо от сорта, ще трябва да премина курс по функционална грамотност, защото явно съм изостанал от нещата тук :)
цитирай
3. radulov - Гледайте филма "Сердика е моят Рим" само по ТВТ
01.06.2011 14:10
Към античната итория на Сердика (днешна София) води филмът на Стоян Радулов „Сердика е моят Рим” от поредицата на ТВТ за културно-исторически туризъм. Сердика бил любимият град на най-почитания римски император Константин Велики. Той преместил имперската столица в Бизантион, но само за града под Витоша е казвал: "Това е моят Рим!"...
Народи идвали и си заминавали, дворци се издигали и събаряли... Но преди шестнадесет века в Сердика бил центърът на цивилизования свят... Тук стъпвали светци... Тук се решила съдбата на християнството... Но не с това започнала забележителната история на София. Виновници за нея били няколкото топли минерални извора. Те привлекли тук серди и ромеи, славяни и българи... Градът бил превръщан в столица на имперски провинции или религиозни общности... Забележителното е, че за няколко хиладолетия историческия център на София си е все на едно и също място. А че носи името на Премъдростта Божия – това е друга история. Историята на един храм, за който с право можем да кажем, че неговата история е историята на самия град София...
Всичко това и още любопитни факти гледайте във филма „Сердика е моят Рим”. Само по Телевизия Туризъм.
цитирай
4. radulov - Гледайте филма "Символът на вярата. История на Сердикийския събор" само по ТВТ
01.06.2011 14:11
Една малка кръгла църква в центъра на българската столица пази спомени за зората на хирстиянството... Недалеч друга внушителна базилика дава нейното име – Премъдрост Божия, или София... Но няма нищо случайно. В средата на 4-ти век този град става център на новата християнска религия... По волята на императорите – синовете на Великия Константин. Самият той е обичал Сердика и оттук е управлявал цялата Римска империя в продължение на 13 години... Или поради неведомия път на Бога... Във всеки случай София е град, който от столетия е дълбоко свързан с християнската вяра. На голям църковен събор през 4-ти век тук е утвърден християнския Символ на вярата, тук заседавали люде, обявени по-късно за светци... Тук бил цветът на философската мисъл в Римската империя... За всичко това разказва документалния филм „Символът на вярата. История на Сердикийския събор” в програмата на Телевизия Туризъм.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866341
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031