Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 11:01 - ПЪТУВАНЕ КЪМ АКАША - другият поглед
Автор: radulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 5082 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2007 16:06


image
"Пътуване към Акаша" (ИК „Богианна”, С., 2000) е първата поетична книга на младия автор Стоян Радулов. Пред избрана и точна публика още през лятото на 2000 г. той направи достояние тази концептуална поредица от стихотворения, обединени от общото и забулено за българската езикова система понятие Акаша. Акаша - всепроникващото, пространството, носител на живота, неговата универсална библиотека от знания, мъдрост, опит и истина.

В това негово начинание дълбоко съпричастна тогава бе и утвърденият литератор и поет Красимира Василева-М`Бай, автор и на послеслова към книгата. В него за порива на Радулов тя казва: "В пълноводния днес литературен поток, разбира се, щедро се лее сива литература, паралитература, на която слободията и анархията в книгоиздаването дават път. Но нерядко в мътните води на този поток проблясват истински перли, заради които си струва да го преплуваш. Поезията днес е духовна емиграция от царството на грозотата, на грубостта и вулгарността. Поезията – начин да емигрираш от един опиянен от злоба и вкаменен в разврата си хронотоп към други измерения, към други светове, където властват Красотата и Доброто, където Човекът може да открие смисъла на своето съществуване.” Най-удивителното в книгата „Пътуване към Акаша”, според нея обаче е личността на автора. „Такова усложнено мислене не е присъщо на младостта, - смята Василева, - но то е показател за интелектуалното развитие на поколенията. В това можем да открием и надеждата, че глобалната бездуховност на днешния ден е само кратък период в историята на човечеството."

По подобен начин към книгата подхожда и Иван Гранитски, автор на предговора: „Удивително е, а може би всъщност закономерно, че тъкмо във време като нашето – скверно, непочтено и омерзително – все повече млади хора се насочват към поезията. Изглежда те търсят в поезията не само някакъв спасителен кораб, с който пътуват към други прекрасни и благородни светове. Такъв е и случаят с младия поет Стоян Радулов. Надявам се, че в следващите си книги поетът ще разгърне най-плодотворните и обещаващи черти на своя талант.” 

За книгата си самият поет споделя следното: "Видният български теолог и духовен учител Ваклуш Толев, който за мнозина е твърде спорна фигура в областта на религиите, а от други е смятан за истински духовен водач, будител и обединител казва, че човекът е бъдещ бог в развитие, че в общата еволюция той е символ на цялостта, но е и индивидуалност, която се опитва да изрази божественото в себе си. Казава още и, че доктрината на мъдростта трябва да утвърди правото на живот на човека-бог и да го изведе в духовната вълна на истината, където човекът трябва да се превърне в едно овладяно, осъществено божество. Книгата "Пътуване към Акаша" може да бъде възприемана, условно казано, като мой дневник на две седмици от живота ми през зимата на 1999 г., които бяха процес на преосмисляне на личната ми ценностна система, на свободата и на стремежите ми. Тогава вече си бях отговорил на въпросите за това кой съм, откъде идвам, накъде отивам и т.н., които всеки мислещ човек си задава все някога, рано или късно. И тя всъщност е израз на моята възхита от красотата на свободата, чистотата на любовта, неподозираната сила на мъдростта, които тогава усетих и нарекох за себе си състоянието „яснота”. При това религията тук не е с мястото, което мнозина биха видели. През тези седмици бях напълно щастлив в откритието си и невероятния порив и стимул, които то може да ми даде и всъщност ми даде. Тогава прозрях в думите, че когато човек се е изградил нравствено - нищо не може да го покори, че когато е достатъчен на себе си (надявам се да не звучи чисто само в плоскостта на егоистичното) - никой не може да го победи. В този смисъл книгата може да се възприеме и като програмна, в която е вградена моята нравственост и концепцията на ценностите ми. А като възможност те, обяснимо защо, са обърнати естествено и към моите читатели."

Първото издание на книгата "Пътуване към Акаша" е с изчерпан тираж.
Извадки от нея можете да прочетете в следващите постинги.

За контакти:
stoiandulo@gmail.com



Гласувай:
0



1. анонимен - hUBUYvfO
25.05.2011 06:28
Wow! Great tnhiikng! JK
цитирай
2. анонимен - FIOmzVZnmgmQwwnh
25.05.2011 15:39
aCzqf2 <a href="http://rftvluhnjzqu.com/">rftvluhnjzqu</a>
цитирай
3. анонимен - MUKRZNVWs
26.05.2011 18:37
Sd37Sg , [url=http://wwqqdbpippxz.com/]wwqqdbpippxz[/url], [link=http://rvesrafpwjfx.com/]rvesrafpwjfx[/link], http://swbhpwwrgiky.com/
цитирай
4. анонимен - WFVjZVrbxsKyWl
28.05.2011 16:33
eVXPNg <a href="http://swbaclubfirq.com/">swbaclubfirq</a>
цитирай
5. анонимен - OLtTHdksivJrn
31.05.2011 20:21
3IOdMA , [url=http://ozktyfwpecee.com/]ozktyfwpecee[/url], [link=http://fcotndxcfzmd.com/]fcotndxcfzmd[/link], http://preoyvssnovn.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866304
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031