Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 13:06 - Ръкопляскания за завръщането на Параскева Джукелова с "Мизантроп"
Автор: radulov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3676 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.03.2010 13:26


image
Силни ръкопляскания и куп положителни отзиви в пресата предизвика играта на Параскева Джукелова в новата постановка на Народния театър - "Мизантроп", написана от Жан-Батист Молиер. Това е и триумфалното завръщане на актрисата от Панагюрище на националната ни сцена, след като роди първата си рожба. "Паци играе симпатична чужденка сред френски благородници, осмени безмилостно от големия комедиограф. Очевидно е, че майчинството се е отразило добре на актрисата. Играта й е станала по-зряла, а образът на  добродушната Елианта, която говори с напевен италиански акцент, е неочакван", пише "Монитор". "Талантливите Илияна Коджабашева, Цветомира Даскалова, Калин Яворов и още неколцина млади изпълнители, повечето възпитаници на проф. Стефан Данаилов, на които засега няма нужда да знаем имената, тук затъват в общото витизчийско ниво. В него се губи дори великолепен актьор като Иван Юруков – блед Алцест за професионалист, който е изиграл Сганарел за шест плюс. Единствено Параскева Джукелова, завърнала се заредена с енергия след майчинството, прави от нищо-роля с няколко характерни реплики своеобразен център на спектакъла", допълва "Новинар". "Главният персонаж в спектакъла е не Алцест, борец срещу двуличието, а неговият гардероб. Костюмите и сценографията превъзхождат с много класи както постановката на Росица Обрешкова, така и играта на актьорите. С едно изключение: завърналата се след майчинство на сцената Параскева Джукелова", категоричен е "Труд".
Гениалната пиеса, писана през 1666 г. и играна за първи път в “Пале Роял” със самия Молиер в главната роля, описва свят на фалшиви ласкателства. Мрачният Алцест не желае да оцелява по лесния начин, отказва да си държи истините зад зъбите и думите му стрелят право в сърцето. За нещастие бунтарят е влюбен в красива, но лицемерна кокетка - Селимена, а тя освен него върти с обещания цяла шайка ухажори.
image
Прекрасните костюми на Елена Иванова са главно действащо лице в пиесата на Молиер. Подобна забележка рядко може да бъде отправена към някой спектакъл, но тук ярките и изработени с огромно въображение женски рокли, перуки и мъжки жакети доминират силно над актьорските превъплъщения. В полумрака на камерната зала зрителят не може да откъсне поглед от такава красота - огненооранжевата бухнала перука на Селимена (Илиана Коджабашева), пурпурночервените ажурени чорапи на Клитандър (Калин Яворов), обут в кадифени обувки в същия цвят. Подобно на сложния строеж на катедралата, където кулите се издигат една върху друга с векове, тук героите носят дрех, и облечени на няколко ката с толкова неочаквани комбинации, че направо дъхът ти спира от възхищение. В контраст с костюмите е декорът - някаква зала от имение от ХVII в. в патинирано сива гама. Дори и неизкушеният зрител веднага открива мощния талант на Елена Иванова, която ни порази още в „Женитба" от Гогол, пак в Камерната зала на Народния театър.
Подготви Стоян Иванов, снимки Атанас Кънчев

Вижте пълната програма на:
Софийски театрален салон 2010 за наградите "Икар" - до 27-ми

Още новини за култура, етнография, история и туризъм в България:
www.bgizlet.com / Събития - отбелязване на годишнини и актуална информация за предстоящи и наскоро отминали особено важни или интересни прояви в областта на туризма - фестивали, панаири, празници, борси, изложения, семинари и пр.



Гласувай:
2



1. lotos16 - Добре дошъл отново, Стояне!
24.03.2010 06:04
Браво на Паца!!! :))))
цитирай
2. radulov - :)
24.03.2010 14:47
Добре заварил, както се казва!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866382
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031