Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 16:23 - Фотограф и поет се възприема като душевен ексхибиционист
Автор: radulov Категория: Регионални   
Прочетен: 6011 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2007 00:45


image
От Томи Наплатанов
________________________________________________________

"Кандило на разгонената ми верица". Това е заглавието на една от
фотографиите, които днес ще разглеждат панагюрци в галериината зала на
музея. Над лежещото като с кама заглавие има още по-разтърсваща илюстрация. Един свещеник, видимо гонещ деветдесеттака, е навел дългата си като на Мойсей брада над мъждукащо кандило. Един вижда в него правнук на Диоген с фенера. Втори ­ догарящата свещичка на гроба на православието. Трети може би вижда себе си, четвърти - дядо си, пети - съседа, си, който му е давал лукче, когато е бил петгодишно хлапе. "Всеки вижда нещо различно, но всичко, което по-казвам, е вярно", твърди философски авторът на фотото Стоян Радулов. 
image
Снимка: Стоян Радулов

С експозицията си 33-годишният панагюрец има една-единствена цел ­ да взриви мълчанието. "От всяка моя фотография струи мълчание. Нека говорят зрителите. С мене, с тебе, с всички", разсъждава почти като в рекламата на "Вивател" творецът, който за пръв път нарежда своите неснимани мисли. В тази връзка е и мотото на фото експозицията, което гласи: "Мълчанието, което е забравил в гостната напусналият наемател". "Това е стих на един от любимите ми поети Георти Рупчев", пояснява Стоян, докато се взира поне за триста и двайсети път в цветните си творения. Радулов празнува днес не само фотографски дебют, но и поетически дубъл. Без да претендира за енциклопедичност, той ще представи пред панагюрци втората си стихосбиpка, наречена безкомпромисно ,,Абсолютно: Любов". За дастигне книжката до бъдещите си читатели, Стоян е избрал един разхитителен вариант. Разпространява я по формулата ,,две в едно" заедно с местния седмичник "Време 2001", чийто главен редактор е поетът. Книжката трудно се гълта на екс, а възприемането на стиховете изисква особена настройка заради дълбочината и тежестта на послaнията, твърдят първите читатели. Това със сигурност не е поезия, която се чете на работното скеле, в партийния клуб или дорй в кръчмата. След края на стиха идва задължителната поне минута мълчание, след което ти се ще да поговориш с някой. Най-добре с любимата, допълват негови фенове. За да бъде картината абсолютно плътна, трябва да се драсне още един щрих върху творческата поливалентност на Стоян. Радулов е нелош ху­дожник, а и картините му също тежат от мълчание. Как да върти четката и туша, го е учил .ично един от най-талантливите панагюрски художници, покойният Цветан  Панчовски. Самият Цецо се обзалагал някога, че Стоян ще стане зограф за хубост, ама ученикът му решил да го финтира и взел, че станал географ. Докато учил за изобарите и терциерните седименти, ексцентрикът решил, че иска да стане журналист, и рязко свърнал към писането. Пред него се откривала сериозна кариера след работа в агенция "Балкан" и назначение в ,,168 часа". В този момент обаче го награбил патриотизмът и Радулов свърнал към родното Панагюрище. След акостирането на домашния кей пробва да отвори книжарница. Два-три месеца по-късно пък се цани за... оптик и започва да полира лупи в панагюрски завод. В последните години става съдружник в продуцентска къща, режисьор на ТВ предаване и двигател на неправителствената организация "Нов свят". Трудовата му биография, гонеща тази на Мартин Идън, е поредното доказателство, че той е просто странна птица. Не му пука какво мислят хората за него, въпреки че приятелите му твърдят, че е лесно раним и често коравее напук. "Аз съм душевен ексхибиционист", твърди за себе си Стоян Радулов. А мечтата му е да тръгне "По пътя без Керуак". Така се казва едно от стихотворенията му.

______________________
* Статия по повод изложбата "Спомен за присъствие" и книгата "Абсолютно: Любов" от Стоян Радулов, публикуван във в. "Пазарджишка Марица", бр. от 16.12.2005 г.
image

Още снимки от Стоян Радулов може да откриете на:
http://photo-cult.com/RADULOV


Тагове:   фотограф,   поет,


Гласувай:
0



1. анонимен - eGNrJMrzO
25.05.2011 03:00
IJWTS wow! Why can't I think of tihgns like that?
цитирай
2. анонимен - eGNrJMrzO
25.05.2011 03:00
IJWTS wow! Why can't I think of tihgns like that?
цитирай
3. анонимен - UOcNHOOHIlmog
25.05.2011 14:37
2jQyFd <a href="http://mzvqjpvymvmp.com/">mzvqjpvymvmp</a>
цитирай
4. анонимен - BoBkpdufrfNNRpZO
25.05.2011 19:48
kbV3nd , [url=http://awseivfxhpkv.com/]awseivfxhpkv[/url], [link=http://kpdbkdfrlidy.com/]kpdbkdfrlidy[/link], http://psvdobmjsmpr.com/
цитирай
5. анонимен - nRWFSwRKhWwDlj
28.05.2011 16:40
DHlnyd <a href="http://vjfyoymqxmky.com/">vjfyoymqxmky</a>
цитирай
6. анонимен - botHsnOUiFC
31.05.2011 20:09
CgRekD , [url=http://jvundhibcjtz.com/]jvundhibcjtz[/url], [link=http://yweptuqzoomo.com/]yweptuqzoomo[/link], http://vnypbmoklmxb.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866305
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031