Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2007 02:04 - Двойно чувство/ двойните стандарти/ древногръцки митове/ местоимения
Автор: radulov Категория: Тя и той   
Прочетен: 4017 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2007 02:36


Двойното чувство и обществото
ЕС призова правителството да осигури комфорт на хомосексуализма 

Силата на традициите, вечните табута, къде са по-силни ако не в сферата на сексуалното, а българите сме достатъчно консервативни. Но "традициите не са това, което бяха". И когато се говори за двойни чувства, се има предвид не само сексуалната ориентация, а дали има двойни стандарти в обществото по отношение на различията.
ЕС призова българското правителство да осигури
КОМФОРТ НА ХОМОСЕКСУАЛИЗМА 
още като предварително условие за приемането ни. Желанието на съюза бе поместено в официалния документ на Европейската комисия с препоръки към България с оглед нейното членство.
Европа отдавна иска да станем още по-толерантни към хора не само с различна религия, а убеждения, сексуална ориентация, културна идентичност. Отношението към гейовете и лесбийките в България, както и към циганите, даването на равни шансове за развитие на всички, ще определят до голяма степен отношението на европейците към нас.
Истината е, че хомосексуалистите у нас са
ТОЛКОВА, КОЛКОТО НАВСЯКЪДЕ,
но не искаме да ги забелязваме, макар да не са правени сериозни изследвания по тази "щекотлива" за българите тема. Защото обществото като цяло е настроено "мачистки" и с годините сме си изработили достатъчно критерии за "истинския мъж", дори съществува израза "мъжко момиче". Изследвания са правени само от специализирани организации.
През 1996 г. в България е проведена анкета за отношението към хората с обърната сексуална ориентация сред горните класове на няколко гимназии в столицата. Тя намери място във филма "Скрито чувство" на Илко Дундаков и показва единствено парадокса, че хомофобията е далеч по-силна сред елитните училища, отколкото в обикновените СОУ-та.
ГЕЙОРГАНИЗАЦИИТЕ
Ат 1995 г. у нас работи първата гей организация "Джемини", регистрирана по Закона за лицата и семейството. Лично пред мен в качеството ми на репортер на агенция "Балкан" един от бившите й председатели Генко Йорданов е казвал, че членската й маса е рехава, но той държи повече на личните качества на членовете. За него най-важните думи, отнесени към редовия член, трябва да бъдат "сътрудничество", "доверие" и "мотивация", да бъде единен с хората, имащи идентични проблеми. 
От януари 2007 година с решение на Софийския градски съд официално бе регистрирана нова подобна организация, наречена "ЛГБТ Идея" - определяща се като организация на гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора. Организацията е на членски принцип и в обществена полза.  Но по-въжният въпрос е защо се появява тя?
"За да се опитаме да предизвикаме гей мъжете и лесбийките да работят за себе си, за да могат да се защитават и забавляват; за да развием ЛГБТ движение в България; защото можем да се учим от собствените си грешки и тези на другите; защото нямаме скрупули към миналото и сме заинтересовани от развитието на ЛГБТ организациите и техния опит; за да мотивираме безучастните; за да създадем модел на истински активизъм; за да привлечем и убедим онези, които са били отблъснати по една или друга причина от миналото и настоящото статукво на ЛГБТ организациите; за да създадем приемственост сред себе си; и не на последно място, защото искаме да подрием стереотипите за нас и сред нас - писна ни от това!" Това са отговорите, които дава самата организация... Всъщност:
ГЕЙ ЖИВОТ И ИМА ЛИ ТАКЪВ У НАС
Интересна е структурата на гей- и лесбо-средата в страната, която поразително повтаря тази на обществото ни, според социолозите. В горния слой се намират малки, затворени кръгове, не комуникиращи с други кръгове от слоя и с тези от по-ниските сфери. Това са предимно политици, икономисти, хора на едрия капитал, новобогаташи и по-заможни представители на интелигенцията. Към втория слой се отнасят кръговете и обществата, формиращи се около новите неформални начини за общуване - интернет форумите и специализираните сайтове, както и кръговете около по-известните гей-заведения - дискотеки, барове, клубове, състоящи се от пъстра тълпа студенти, ученици, служители, интелектуалци, хора на изкуството и журналисти, както и около агенциите за запознанства. Третата група са абсолютните индивидуалисти, които не търсят социални контакти на базата на сексуалната си ориентация. Начинът да се премине от един слой към друг, за разлика от системата "пари, власт и знания" на футурулозите у нас си остава "пари, власт и секс". 
....

Засега оставям този текст без заключение....
Ще ми е любопитно да видя чужди мнения по въпроса.
А за да ги провокирам, публикувам откъс от прословутите "Местоимения" на Карбовски.

Стоян Радулов 

image

ОСОБЕН ПОГЛЕД
Те - древногръцкия мит

АЗ. Аз харесвам хомосексуалисти. Изпитвам менесмущаващо възхищение и недобре скрита погнуса при среща с тях. Като на среща с извънземни. Аз завиждам на добре обръснатите им лица и стегнати фигури. На вечно приятният им мирис и на напънатото им желание да звучат естествено във враждебния свят около тях. Притеснява ме финяшкото им весело лицемерие и това че им личи. Знам че те се държат така крещящо, за да не заприличат на обикновени мъже. И просто за да не ги сбъркам с обикновените жени. Регистрирам профанско усещане от типа “светът е несправедлив”.
Въпреки че съм прочел всички книги, в които някъде е написана думата “секс”, техният секс не ми е ясен. Аз наистина страдам, че те не ме харесват. Струва ми се, че за тях аз съм непохватното хетеросексуално говедо, което нищо не разбира от сексуална демокрация и древногръцки митове. На тях обаче, както и на враговете им, вече трябва да стане ясно, че вече няма друга страна. Няма обратна страна. Има само различни места, където предпочиташ да свършиш.
Аз нищо не разбирам от хомосексуалисти. Всъщност единственото ми сериозно притеснение е, че хомосексуализмът е интересно преживяване и аз май ще го пропусна. В мен просто се борят две души. Както и във всички вас.
Ти. Той. Тя. То. Ние. Вие. Те...
ТЕ. Общественото прегрупиране свърши и сега всеки си седи в Клуба по интереси и се опитва да се изкаже. Те, хомосексуалните, вече отдавна не са интересни. Но ние продължаваме по най-жалкия начин да утвърждаваме мъжкото си начало върху тях. Те са като една човешка длан - живеем в една държава с тях, но по-големи те не са ни нужни. Те са просто нужния обект и клапан на презрение от балканския мачизъм. Който, разбира се, е неразделна част от историческия балкански хомосексуализъм и амбивалентно отношение към морала и емоцията.
Те са наши приятели. Те са били тук и няма как да не продължат да бъдат. Ползата от тях е една - непрекъснато ни напомнят, че всеки има правото да бъде различен. И никой не бива да има безправието да бъде глупав и зъл. 

Мартин Карбовски
, из "Местоимения"


Какво друго можете да прочетете в блога, ще намерите тук, където е публикувано съдържанието с линкове към постовете:
http://radulov.blog.bg/viewpost.php?id=56642

___________________________________
Текстове от Стоян Радулов можете да прочетете още на:
http://bglog.net/blog/stoiandulo
Фотографии от Стоян Радулов можете да видите още на:
http://photo-cult.com/RADULOV

ЗА КОНТАКТИ: stoiandulo@gmail.com




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - MtNmXRiXDsmuCyaDFpA
25.05.2011 10:20
With the bases loaded you struck us out with that asewnr!
цитирай
2. анонимен - HlrpYhIdpTmbZmgZHo
25.05.2011 14:47
2QlIdM <a href="http://dgnsjrrileka.com/">dgnsjrrileka</a>
цитирай
3. анонимен - YAYMPwzMYXPpMMARhA
26.05.2011 19:09
zo8kSi , [url=http://nwgdckhqigmm.com/]nwgdckhqigmm[/url], [link=http://ljcmblqtmqpj.com/]ljcmblqtmqpj[/link], http://ddmblhwdunke.com/
цитирай
4. анонимен - ZTCTrvawHqosNir
28.05.2011 17:37
mK3uUo <a href="http://cunnozsvlvrr.com/">cunnozsvlvrr</a>
цитирай
5. анонимен - xbHcthJwZbGS
31.05.2011 19:24
l74wZA , [url=http://yjpflyhvsjqj.com/]yjpflyhvsjqj[/url], [link=http://zttpmlwcdibr.com/]zttpmlwcdibr[/link], http://nfhqmapeqphh.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866456
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031