Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2009 12:54 - Пътуване през оживялото Възраждане - част ІІ
Автор: radulov Категория: Туризъм   
Прочетен: 10775 Коментари: 12 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2009 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пътуване през оживялото Възраждане

Част ІІ

 

Всеки народ притежава своите основания за национална гордост. Възраждането е „най-българското време” – както го нарича Захари Стоянов. Закъснелият, но състоял се български Ренесанс. Времето, когато народът на България получава струите на своя нов живот. Време на стремления и надежда, основани на вглеждане в исконните човешки ценности и платени с жертва. Затова, както пише Симеон Радев в своя знаменит труд „Строителите на Съвременна България”, именно във Възраждането „трябва да се търсят добродетелите на духа и на волята, чрез които българският народ възмогва над трудностите на една малка държава и над рисковете на една бурна история...”
image

За да се върне в миналото, освен чрез спомените, човек често разтваря книга, влиза в библиотека, разглежда отрупаните с думи рафтове. Но когато иде реч за създаване на истински впечатления за миналото на една нация, най-добре е да се посетят някои от градовете, където са нейните корени...

Най-многобройните паметници на възрожденците са всъщност техните строежи. А най-големият строител на епохата е тъкмо Колю Фичето, от Дряново – селище, разположено отново в гънките на Балкана.
Но ако искате да научите възможно най-много за неговите творения, най-добре посетете и Велико Търново.
image
Със строежа на църквата „Свети Никола” в старопрестолнината Фичето се превръща от калфа в майстор. В тази църква и днес действа вечерно и неделно училище по вероучение – досущ като преди 150 години. Уникален похват в изграждането на фасада ще откриете в къщата с маймунката. Нейните редове червени тухли и до днес се мултиплицират от архитектите в стотици сгради не само в съвременно Търново. Но внушителните
измерения на гения на уста Кольо Фичето личат най-добре като че ли в сградата на стария конак, където днес се помещава случайно или не тъкмо музеят на Възраждането...
Но не само заради строежите на Фичето Търново е изключително обичано от всички българи, повечето от които знаят наизуст неговите накатерени по стръмния склон къщи и най-затънтените му кътчета. По улици с имена като „Въстаническа” и „Поборническа” се е случвало напрактика истинското българско Възраждане. В годините на робството търновци не веднъж надигали глави. През 1598-ма и 1686-та избухнали Първото и Второто търновско въстание, последвало ги Мариното въстание, през 1835-та се състояла споменатата вече Велчовата завера, двайсет години след нея - и въстанието на капитан дядо Никола, последвано от Хаджи-Ставревата буна...С този град свързали съдбата си личности като Григорий Цамблак, Славейков, Левски и Стамболов...
На Самоводската чаршия човек няма как да се почувства просто като в музей.
image
В нейните магазини и дюкяни оживяват забравени български занаяти, възстановени от днешни български ковачи, златари, резбари, грънчари, тъкачи и художници. В антикварните магазини човек може дълго да се рови сред купища вещи, напоени с дъх на отминало време. Тук са и повечето галерии, симпатичните малки книжарници и кафенета – много от тях в стария хан на хаджи Николи, също построен от Фичето.

Днес улица „Раковски” е съхранила традициите и духовните корени на Самоводската чаршия. Но тя е и място за почивка и среща с приятели, в което история и съвременност съжителстват хармонично. Сред архитектурните шедьоври от времето на Възраждането ще видиш играещи деца, забързани великотърновци и многобройни туристи, които с камери и фотоапарати се опитват да отнесат спомен за видяното. Както едно време, сърцето на чаршията са хората й. Те ще ви посрещнат с усмивка, ще отговорят на въпросите ви, ще разкажат за своето изкуство, ще позволят да снимате, да разгледате прекрасните им творби, ще се зарадват да купите нещо. Някои от тях са нови в занаята или търговията, други са потомствени майстори, продължили в занаята направеното от бащи и деди. Работят с глина, дърво, мед и сребро, рисуват, тъкат. Всеки е различен, носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Има и нещо, което ги обединява – желанието им да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да запазят народната традиция, културното наследство, остнало от предците ни.
Същото желание е и причината през 20-ти век на един от притоците на Янтра край Габрово да бъде създаден уникалния етнографски комплекс на открито – „Етъра”.
image
За километър, както обичат да казват екскурзоводите, тук се изминават няколко века. Срещата с онова вълнуващо време, когато хората денем се трудели в дюкяните и работилниците, а нощем се кълнели пред пистолета и камата в името на свободата, е наистина вълнуваща. „Етъра” е първият по рода си музей от подобен род в България и до сега си остава най-големият. Самото му създаване е ново, своеобразно Възраждане. Неповторимата му атмосфера е постигната с реставрирани, пренесени тук паметници или с майсторски изработени копия на оригинали от епохата Възраждането. Възстановен е не само външният вид на работилници и дюкяни, но и оригиналното производство. На обща площ от около 70 декара се запознаваме с повечето от съществуващите по онова време трийсетина традиционни занаята в балканския градец. Не случайно навремето наричали Габрово „ Българския Манчестър”, тъй като негови произведения стигали до Виена, Марсилия, Анадола и Кайро.

Още от входа на „Етъра” калдаръмената пътека води до задвижваните от речната вода десетина воденици, валявици, тепавици и дърводелски стругове. След Часовниковата кула и през каменния мост се стига до улицата на изкуствата и занаятите, с нейните къщи. Впрочем чаршията представя 16 образци на балканската архитектура. Оборудването, механизмите и инструментите, които се използват тук, са автентични, събрани са от околните селища. Както в миналото, занаятчиите произвеждат и сами продават изделията си.
image
Така посетителите могат да наблюдават старинната технология и да разговарят с майсторите. Както и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна или козина. Неустоимо изкусителни са кафето на пясък, локумите, захарните петлета, симидите и другите специалитети на майсторите шекерджии и фурнаджии. Всичко е както някога. Има дори църква с килийно училище.

Цялото миниатюрно красиво селце е плод на дългогодишния труд на самоотвержения изследовател и потомък на онва славно минало – габровеца Лазар Донков. Години наред този доблестен човек е събирал и проучвал произведенията, сечивата и майсторските рецепти на резбари, бакърджии, кавалджии, звънчари, билкари, самарджии, ножари, тъкачи, гайтанджии и тъкачи. Накрая сам е избрал мястото на музея, открит през 1964 година...
Когато човек посещава местата, за които ви разказваме, ще разбере още две особености на Възраждането, без които то не би било възможно, а релефът на епохата – непълен. Това са самонадеяността на националния дух, както и устремът към големи исторически съдбини – непоколебимата вяра на възрожденците, че българският народ е призван да бъде. Когато човек пътува през Батак, Петрова нива, Елена, Търново или Габрово, ще види стотици паметници. И нито един не е поставен случайно. Тази вяра е обединявала усилията на българите и е успявала да ги води. Тя оцеляла през всичките тъмни времена на нашето минало и в зората на Възраждането се явила свежа и могъща. Вярата била едно всеобщо стремление към свобода и главно към равенство. Та – вижте – българинът и днес е враг на йерархията, била тя социална или политическа!...
Възраждането е пример, как българският народът е успял да подреди и осъществи на практика националните си цели. Затова дори едно кратко пътуване към градовете и манастирите от онази епоха е като лечебен елей за душата. А поуките и мъдростта на прадедите – незагасващо послание.
Най-точно го е казал самият Лазар Донков. Думите му са изрязани върху чешма в „Етъра”: „Вятър замита стъпките ни – първо страстите, после времето ни поглъща. Съгради се тази чешма, защото камъкът е по-траен от нас, а водата – вечна.”
image

 

Текст: © Стоян Радулов, All Rights Reserved.



Тагове:   туризъм,   възраждане,


Гласувай:
1



1. mrazekoff - Шапка
09.05.2009 15:39
Ви свалям , за темата и начина по който е поднесена. Напипано е тънкото място откъдето започва българския дух. Последното не е съвсем точно, защото той, българския дух го има и в най-затънтеното селце.
За мен обаче линията на българското Възраждане е от по-малките селища, не тези които привличат туристи и сега тяхното символ верую са парите които ще постъпят при тях. Тя /линията/ минава през Котел,Елена,Трявна, Троян, Тетевен, Берковица. Има и други места Самоков, Копривщица и Панагюрище, Златоград и още много , много други. За мен тези малките местенца са по скъпи, защото при тях се е запазила една толкова ценна черта от българина, а именно - по-малко лакомия. Да вземем например една малк махала - Баба Стана /над Орешака/. Там времето те връща векове назад. А какво да кажем за Самоков - един Велик град по времето на възраждането, които се е обезличил и сега е едно място което няма нищо общо със славното си минало, а от там произхождат една дърворезбарска школа, иконописна школа и майстори стоманолеяри.
На тази тема - българското Възраждане може да се пише изключително много, на мен обаче не ми остава нищо друго освен да сваля шапка и да се преклоня пред таланта на Великите българи запазили всичко което сега е плод на гордост и възхищение.
Благодаря!
цитирай
2. radulov - Искрено Ви благодаря! :)
11.05.2009 12:56
Уважаеми mrazekoff, благодаря за мнението и отношението Ви към написаното.
Съгласен съм с Вас, много са градовете, пазещи все още духа на българското Възраждане. Не съм съгласен обаче, че навсякъде в тях "лакомията" е по-малко... Една приятелка се страхуваше навремето да се завърне в родното Панагюрище, за да не се разочарова от представата, която имала от книгите за него. Да не би да открие вместо духа на панагюрците Донкихотовци от Април 1876-та, един съвременен бизнес Санчо Панса... Всъщност, градът е точно такъв, но това не означава, че в него все още няма качествени хора. Напротив. Темата за Възраждането ме интересува изключително много, особено в аспекта за така необходимото ни съвременно Възраждане. Смятам, че българският 19-ти век може да ни даде множество положителни морални, духовни и примери за простъпки на нашите умни, чувствителни и будни предци.
цитирай
3. mrazekoff - Червена Вода и Възраждането..
11.05.2009 20:56
Червена Вода е моето родно село. Предполагам, че не го знаете - нормално е. Защо казах Възраждането ли? Защото на 23 септември 1875 година от тук излиза въстаническа чета за борба с турския поробител, защото в това село е имало килийно училище по това време, след това още три училища /сега няма нито едно/, защото в селото учител е бил Тома Кърджиев - един от русофилите, защото тук е прекарал последната си нощ преди героичната си гибел Ангел Кънчев, защото същото знаме на четата след това става знаме на Ботевата чета, защото селото е заселено от балканджии след 1840 година, а преди това 1812 година е опожарено и е било епархийски център със 7 църкви със статут на селище от градски тип с часовникова кула и последно защото селото е родно място и на поета и драматурга Стефан Цанев.
Предполагам, че има още доста неща които не знам, но това не е проблем. Мисля, че с гордост мога да кажа, че това село е дало нещо на България, не много, но достатъчно.
цитирай
4. анонимен - igZpgFKPWEtLXcSsf
25.05.2011 05:10
That's way the btesest answer so far!
цитирай
5. анонимен - eFEvkaUkrEA
25.05.2011 08:32
Kudos to you! I hadn't tohguht of that!
цитирай
6. анонимен - YbJoTuXcihrBJooW
25.05.2011 14:47
78GUdW <a href="http://rigfrlijyhsq.com/">rigfrlijyhsq</a>
цитирай
7. анонимен - CVvSgQpqOZGdmeFBq
25.05.2011 15:18
ju53Vz <a href="http://frjafoxsmouh.com/">frjafoxsmouh</a>
цитирай
8. анонимен - yMXmDwcCXkgRpXM
26.05.2011 18:10
ryYo6L , [url=http://acohmhqmmjeo.com/]acohmhqmmjeo[/url], [link=http://ldbxtoaovqub.com/]ldbxtoaovqub[/link], http://clhtscpyoirr.com/
цитирай
9. анонимен - axOhKwwrBHGABat
26.05.2011 18:52
oCmJ2d , [url=http://sxtlyrcmjyff.com/]sxtlyrcmjyff[/url], [link=http://qqjruweqchuv.com/]qqjruweqchuv[/link], http://sratfbsbaoda.com/
цитирай
10. анонимен - sVXddlNUC
28.05.2011 16:32
y7AZRa <a href="http://ihguxfvkgojn.com/">ihguxfvkgojn</a>
цитирай
11. анонимен - galZpDchSkJq
31.05.2011 20:04
XEMP5R , [url=http://xpeaugspdurt.com/]xpeaugspdurt[/url], [link=http://ygbcnixwlmay.com/]ygbcnixwlmay[/link], http://yqbpjkghankp.com/
цитирай
12. анонимен - HzJVkrXqO
31.05.2011 20:09
mBjpXh , [url=http://klgwzmxiaxxk.com/]klgwzmxiaxxk[/url], [link=http://ullaykbfgasw.com/]ullaykbfgasw[/link], http://wyitbmvjfawi.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866457
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031