Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 11:54 - Копривщица- Завръщане към бълагроското Възраждане
Автор: radulov Категория: Туризъм   
Прочетен: 6615 Коментари: 4 Гласове:
5



image
За да се върне в миналото, освен чрез спомените, човек често разтваря книга, влиза в библиотека, разглежда отрупаните с думи рафтове. Но когато иде реч за създаване на истински впечатления за миналото на една нация, най-добре е да се посетят някои от градовете, където са нейните корени...
Пътуването към миналото е като да се завърнеш в роден дом. Затова е естествено това пътуване към българското Възраждане да започне от Копривщица .
Градът, където избухва Априлското въстание – финалът на възродителната епопея. Но и родният град на големия български поет Димчо Дебелянов, за който той пише красноречивата елегия:
„Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне ...
Да те пресрещне майката на прага
и сложил чело на безсилно рамо,
да чезнеш в нейната усмивка блага...
Смирено влязъл в стаята позната,
да шъпнеш тихи думи в тишината...”

И днес дебеляновата тишина в копривщенските къщи е звучна. Между зидовете не остават скрити вечните неща. Наистина още се чуват стъпки от стари времена. И отекват в сърцето на посетителя героични залпове от миналото...
Ето го мостът на първата пушка...
Паметникът-костница на загиналите...
Родната къща на революционера Тодор Каблешков...
Или пък тази на воеводата Георги Бенковски... След въстанието той е казал: „В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!...”
Каква по-голяма поезия от тая?! Изведнъж над българските саркофази се издигат облаци от рози и целият свят отведнъж е позлатен от сиянието на тази изумителна поезия. На нашия славянски народ се е паднало щастието да подари на света тази хубава, приказно хубава "Песен за камбаните"...
Но докато се движим по калдаръмените улички, по-важен е изводът, че историята на онази епоха е всъщност една епопея на българската енергия. И тя нямаше да бъде възможна без будители и писатели като Любен Каравелов, без светлината на просвещението, получавано от българското училище, без уникалната роля на българските читалища. Но и без прозорливостта на българските чорбаджий и търговци като Ненчо Ослеков и Петко Лютов.
Всичко това може да бъде видяно и разбрано в Копривщица. Още са тук техните старинни къщи, класното училище, читалището - боядисани в най-ярките и свежи цветове на оптимизма, с високи каменни зидове и тежки дървени порти...
В Копривщица са запазени повече от 380 паметници на българската възрожденска култура. И са пълни с живот, от чешмите струи бистра вода – пример за кръговрата на живота. Да, Копривщица е град-музей на оживялото за поколенията Възраждане. Но не е единственият.
И слава Богу!
image
Защото какво по-хубаво от това, когато съвремието на интернет, виртуалната любов и електронната комуникация ти дойде до гушата, да има къде да се завърнеш и стъпиш на здрав камък. За да подариш на себе си и другите от духовния дар на предците. За да те помилва полъха от едно българско духовно величие, което е продължавало и ще продължава да се отразява в умовете и в душите, на всички, които са били след възрожденците и ще идват след нас...
Съвсем близо до Копривщица, в диплите на Средногорието, са още Панагюрище , Клисура . Недалеч са и Карлово , Сопот ...
Няма област в България , където неизменно да не те чака още пълно с живот място от онова време. Когато човек пътува по тия места, ще види стотици паметници. И нито един не е поставен случайно. Тази вяра е обединявала усилията на българите и е успявала да ги води. Тя оцеляла през всичките тъмни времена на нашето минало и в зората на Възраждането се явила свежа и могъща. Вярата била едно всеобщо стремление към свобода и главно към равенство. Та – вижте – българинът и днес е враг на йерархията, била тя социална или политическа!...
Възраждането е пример, как българският народът е успял да подреди и осъществи на практика националните си цели. Затова дори едно кратко пътуване към градовете и селата от онази епоха е като лечебен елей за душата. А поуките и мъдростта на прадедите – незагасващо послание.
Текст и снимки Стоян Радулов

image

Още материали за България и туризъм в България можете да прочетете тук: www.bgizlet.com



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
23.03.2010 21:38
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. balkan1 - Какво виждаме като гледаме!?!?!?
22.11.2010 14:27
В Копривщица има една чешма - Керековата, която е съградена през 1781-ва година ( написано е на оригиналния камък с БУКВИ - турция ке падне ако си спомняте Вазов ). По някое време е била разрушена и през 1935-та решават да я възстановят. Слагат оригиналния камък с надписа но и си слагат допълнителен камък ( възстановителите ) на който пишат че чешмата е съградена през 1751-ва година. Този надпис си стоя така цели СЕДЕМДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ до тази година.
Миналата година видях чешмата но не съм обърнал внимание на възстановителския надпис ( за добро ) и си щракнах оригиналния камък за домашно че не знам коя буква на какво число отговаря. Другите преди мен сигурно като видят втория надпис и си мислят че писаното с букви означава това което по късно са написали с цифри и не обръщат повече внимание но аз разчетох надписа с букви.
В началото на Юни една жена от групата си качи снимката от срещата на ПАНОРАМЦИ - Panoramio.com и тогава чак разбрах че датировките са в различни години.
Цели седемдесет и пет години не са ни достатъчни да поправим една грешка ( на попа, даскала и кмета ) - десет години в царизма, четеридесет и пет години в социализма и двадесет години в демокрацията - Да живее България!
http://www.panoramio.com/photo/39028092
цитирай
3. radulov - Гледайте филм за Копривщица по ТВТ: "Пътуване към оживялото Възраждане"
01.06.2011 14:07
Всеки народ притежава своите основания за национална гордост. Възраждането е „най-българското време” – както го нарича Захари Стоянов. Закъснелият, но състоял се български Ренесанс. Времето, когато народът на България получава струите на своя нов живот. Време на личности като Паисий, Левски, Ботев и Бенковски. И както пише Симеон Радев в своя знаменит труд „Строителите на Съвременна България”, именно във Възраждането „трябва да се търсят добродетелите на духа и на волята, чрез които българският народ възмогва над трудностите на една малка държава и над рисковете на една бурна история...”
Филмът "Пътуване към оживялото Възраждане" е именно едно такова вълнуващо пътешествие в миналото и търсене на неговите послания. Той търси истинските впечатления за миналото на българската нация, обхождайки градовете, където са нейните корени... Копривщица, Панагюрище, Мелник, Златоград, Елена, Търново, Габрово... Гледайте го само по Телевизия Туризъм!
цитирай
4. lyuliak - !
22.02.2012 15:43
"Възраждането е пример, как българският народът е успял да подреди и осъществи на практика националните си цели. Затова дори едно кратко пътуване към градовете и селата от онази епоха е като лечебен елей за душата."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radulov
Категория: Други
Прочетен: 866355
Постинги: 104
Коментари: 381
Гласове: 532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031